A lengyelek készek szóba állni az oroszokkal

  • A lengyel külügyminisztérium kész párbeszédet folytatni orosz partnerével – hangsúlyozta pénteki moszkvai tárgyalásain Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes.
  • Marek Ziólkowski és orosz kollégája, Vlagyimir Tyitov  megvitatta a kétoldalú kapcsolatok helyzetét – olvasható a tárgyalásokról kiadott lengyel külügyi közleményben.
  • Különös figyelmet szenteltek a szmolenszki légikatasztrófa ügyének.
  • A lengyel külügyminiszter-helyettes megismételte azt a lengyel követelést, hogy Oroszország adja vissza a Tu-154 M típusú repülőgép roncsait Lengyelországnak.

A lengyel külügyminisztérium kész párbeszédet folytatni orosz partnerével – hangsúlyozta pénteki moszkvai tárgyalásain Marek Ziólkowski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Marek Ziólkowski és orosz kollégája, Vlagyimir Tyitov  megvitatta a kétoldalú kapcsolatok helyzetét – olvasható a tárgyalásokról kiadott lengyel külügyi közleményben. Különös figyelmet szenteltek a szmolenszki légikatasztrófa ügyének.

A Lech Kaczynski akkori lengyel elnököt és magas rangú tisztségviselőkből álló kíséretét szállító lengyel kormánygép 2010. április 10-én zuhant le leszállás közben a Szmolenszk melletti katonai repülőtér közelében, a katasztrófát a repülőgép 96 utasa közül senki sem élte túl.

A lengyel külügyminiszter-helyettes megismételte azt a lengyel követelést, hogy Oroszország adja vissza a Tu-154 M típusú repülőgép roncsait Lengyelországnak. Hangsúlyozta, hogy Varsó számít Moszkva megértésére és konstruktív hozzáállására ebben a lengyelek számára kulcsfontosságú és érzékeny kérdésben. Az orosz fél véleménye szerint erre csak a vizsgálat befejeződése után lesz lehetőség – olvasható a közleményben.

A konzultáción megvitatták a lengyelországi orosz és szovjet emlékhelyekkel kapcsolatos helyzetet is. Megállapították, hogy az 1944-es kétoldalú megállapodással összhangban ezeket az ügyeket haladéktalanul megvitatják a közös munkacsoportok. A felek megerősítették készségüket a lengyel-orosz társadalmi párbeszédplatformok munkájának és a regionális és gazdasági együttműködéssel foglalkozó állami intézmények tevékenységének felélénkítésére.

Érintették a diplomáciai ingatlanok kérdését is. Ezzel kapcsolatban az orosz fél kész tárgyalni egy „útiterv” elfogadásáról, majd pedig egy jövőbeni kormányközi megállapodás megkötéséről.

A nemzetközi politikai és biztonsági kérdések között megvitatták az ukrajnai konfliktus megoldásának lehetőségeit, ezen belül a minszki megállapodások megvalósításának helyzetét. Ziólkowski ismertette a NATO varsói csúcstalálkozójának kereteit.

„A megbeszélések tárgyszerűek voltak. Erőteljesen hangsúlyoztam készségünket párbeszéd folytatására az orosz féllel” – mondta a lengyel külügyminiszter-helyettes a közlemény szerint.

Ziólkowski arról biztosította Tyitovot, hogy Lengyelország síkraszáll az Oroszországgal fennálló kommunikációs csatornák felélénkítése, valamint a gazdasági, régióközi, kulturális és társadalmi együttműködés folytatása mellett.

A lengyel külügyminiszter-helyettes lengyelországi látogatásra hívta meg orosz kollégáját 2016 második felében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek