Új argentin bankjegyek: viszlát Evita!

  • Argentínában az infláció éves mértéke meghaladja a 20 százalékot.
  • Már a Kirchner-kormány és a jegybank (BCRA) korábbi vezetősége is új, magasabb értéket képviselő bankjegyek nyomtatását helyezte kilátásba a múlt év végén.
  • A Kirchner-kormány által kiválasztott politikusok, így például Juan Domingo Perón vagy Hipólito Yrigoyen exelnökök helyett a Macri-kormány és a BCRA a természetből vett motívumokkal látja el az új bankjegyeket.
  • A Macri-kormány azonban itt nem állt meg: a jelenleg forgalomban lévő 50 és 100 pesós címleteket is módosítani fogja: az argentinok nagy része által még mindig nemzeti ikonként tisztelt Evita Perónt, illetve a nemzeti szívügyként kezelt Falkland-szigeteket ábrázoló bankjegyek fognak kikerülni a forgalomból, az ő képmásaikat a perui villásszarvas és a kondorkeselyű fogják felváltani.
  • A bankjegyek megújulása társadalmi feszültségeket is szül: sokan úgy vélik, hogy a Macri-kormány ezzel is a korábbi kirchnerista rendszer emlékeit akarja felszámolni.

Vannak dolgok, amelyeket nem lehet elvenni az argentinoktól, így például Maradonát, a tangót (és bár francia születésű, a híres tangóénekest, Carlos Gardelt sem), a tényt, hogy a dél-amerikai ország adta az első latin-amerikai származású pápát a keresztény világnak, Evitát és férjét, Juan Domingo Perónt, a gauchókat és a matéteát, valamint a brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigeteket, vagyis a Las Malvinast. A decemberben megalakult új kormány azonban úgy döntött, hogy a fentiek közül néhányat legalább a hivatalos fizetőeszközökről eltávolít.

Éljen a természet!

Mauricio Macri elnök a napokban már azzal is bizonyította, hogy fontosnak tartja az állatok jogainak elismerését, hogy pártja, a PRO kutyáját, Balcarcét az elnöki székbe ültette. Az új, többségében állatokat szerepeltető új bankjegyek is a természet- és állatvédelem iránti elhivatottságot tükrözik.

Az argentin kormány ezen döntését a társadalom egy része, és persze a peronista ellenzék a kirchnerizmus elleni újabb fellépésként értelmezik (Macriék ugyanis a napokban arról is döntöttek, hogy eltávolítják a Casa Rosada elnöki palotából Néstor Kirchner arcképeit), így az új intézkedés hatása elég megosztó.

De miért kellenek új címletek?

Latin-Amerikában jelenleg Argentína rendelkezik az egyik legmagasabb az inflációs szinttel, a Macri-kormány így arra kényszerül, hogy a mostani legnagyobb értékű címletnél, a száz pesósnál is magasabb összeget képviselő bankjegyeket nyomtasson.100 pesóból ugyanis ma  már nehezen jön ki egy napi menü vagy akár egy mozijegy: Argentína, de főként a főváros az elmúlt évben jelentősen megdrágult, nemzetközileg már a londoni árszinthez is hasonlítják.

Az argentin jegybank (BCRA) korábbi vezetése a híres argentin exelnököt, Juan Domingo Perónt javasolta az 500 pesós bankjegyre, ám Macri megválasztásával megváltozott a terv, és az év közepén forgalomba kerülő legnagyobb címletű bankjegyeken a jaguár, az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje fog szerepelni. A 200 pesós címletre sem Hipólito Yrigoyen exelnök képmása, hanem egy bálna fog felkerülni, amely a déli, patagóniai vidék egyik legjelentősebb turisztikai látványosságát jelenti.

A Macri vezette Cambiemos („Változtassunk!”) párt szakított azzal a hagyománnyal, amely helyt adott a peronista és a radikális pártok örökségének fenntartásának. A jelenlegi bankjegyeken megjelenő történelmi személyek helyét – úgy mint Domingo Faustino Sarmiento, Julio Argentino Roca, Juan Manuel de Rosas exelnökök és Evita Perón – olyan állatok váltják majd fel, mint a guanakó, a kondorkeselyű és a villásszarvasok családjába tartozó taruca.

Természetesen bírálói is vannak a kormányzati lépésnek, a filozófus és esszéista Beatriz Sarlo szerint a történelem tagadása „az első lépés a nemzeti identitás elvesztése felé”, a kimagasló történelmi személyiségek az identitás alapjait képezik. Míg mások helyet követelnek az olyan bálványoknak, mint a futballsztár, Diego Maradona.

Gál Jolán, Café y mate

Friss hírek