Több cukrot visz a világpiacra Brazília

Brazíliában a 2016-17-es időszakban nagyobb mennyiségű cukornád kerül a cukornak szánt feldolgozásra, mint etanolgyártásra, ami várhatóan nagyot lendít majd a szűkös világpiaci kínálaton és megfizethetőbb árakat hoz majd.

A brazil real gyengülése a dollárral szemben nagy mértékben hozzájárult a cukortermelés megerősítéséhez; a brazil cukrot ugyanis dollárban meghatározott értéken exportálják külföldre, míg az etanolt alapvetően a hazai piac szívja fel és a meggyengült helyi valutában számítják az árát.

A cukortermelést elkerülte az a globális tendencia, ami a nyersanyagárak csökkenésében mutatkozott meg 2015-ben, sőt még egy enyhe ötszázalékos növekedés is tapasztalható volt. Amennyiben az árakat brazil realban számoljuk, akkor a növekmény máris meghaladja az eredeti összeg másfélszeresét. Elemzők is támogatják a cukortermelés felé való elmozdulást az etanolgyártás fokozásával szemben, mivel az év végi heves esőzések után – amelyek jelentősen visszavetették a cukornád mennyiségét – az éghajlat úrja kedvező Brazíliában, így visszatérhetnek a „több cukor, kevesebb etanol” berendezkedésre.

Gál Jolán

Friss hírek