Csak Észak-Bolíviát kímélte meg az El Nino

Mintegy 20 600 család károsult Bolíviában az „El Niño” nevezetű meteorológiai jelenség hatásai miatt. Úgy tűnik, eddig csak az ország északi részét nem érintette a jelenség.

Az „El Niño” miatt eddig az andoki ország 339 megyéjéből 79-ben jelentettek károkat. Oscar Cabrera, a Polgárvédelmi Minisztérium tárcavezető-helyettese elmondta, 9600 hektárnyi termőföldről érkeztek bejelentések jégeső, áradás és szárazság okozta károkról. A leginkább sújtott terület délen Chuquisaca, ahol 6340 család károsult, ezt követi Cochabamba 3800, valamint nyugaton Oruro és La Paz 3500 és 1740 érintett gazdasággal.

A kormány eddig háromszáz tonnányi segélyszállítmányt osztott ki humanitárius segély formájában mintegy 8600 családnak, amely szállítmányok élelmiszereket (cukor, tészta, olaj) és gyógyszereket tartalmaznak. Mindeddig nem jelentettek áradást az ország északi, északkeleti részéből, de a Belbiztonsági Minisztérium minden eshetőségre felkészült.

A kis Jézusról elnevezett El Niño („A (fiú)gyermek”) egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Szabálytalan időközönként, karácsony tájékán kezdődik – amikor a csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe erősen felmelegszik – és 9-12 hónapig tart. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a XIX. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-térségben, az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat. Tehát amikor Peru partjainál megemelkedik a légnyomás, akkor az Indonézia és Észak-Ausztrália fölötti alacsony nyomású rendszerben csökken, és megfordítva. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi. Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña („A leánygyermek”), amely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő.

Gál Jolán

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »