Latin-Amerika: a korrupció hátráltatja a közpolitikák megvalósítását

A Latin-amerikai Feljesztési Bank (CAF) a régió gazdaságáról és fejlődéséről szóló 2015. évi jelentése (RED) négy okra vezeti vissza a közpolitikák sikertelenségét: a  bürokrácia minőségével, a közbeszerzési eljárások rendszerével, a regionális hatóságok szerepével, valamint a közpolitikák végrehajtásának felügyeletével és értékelésével kapcsolatos hiányosságokra.

Az elmúlt években számos latin-amerikai ország igyekezett fejleszteni például az oktatási rendszerén a technológiai szakadék csökkentését célzó közpolitikákon keresztül, ennek egyik eleme volt, hogy számítógépeket biztosítottak a diákok számára. Azonban a várt eredmény nem következett be: ugyan a programok látszólag megfelelően kidolgozottak voltak, a végrehajtás mégsem zajlott akadálytalanul.

Gyenge pontok

Az államigazgatási működés hatékonysága elsősorban a köztisztviselők személyi teljesítményétől függ. A bürokrácia minőségének javításában így fontos egy jó életpályamodell kialakítása, hogy a jól képzett és motivált munkaerő érdekelt legyen az államapparátus zökkenőmentes működésében. Ehhez mind a megfelelő bérezés, mind a munkabiztonság biztosítása szükséges.

A CAF jelentése szerint hiányzik a jó közbeszerzési rendszer, annak ellenére, hogy például Chilében és Argentínában komoly sikereket ért el az elektronikus közbeszerzési rendszer. A hatékony működéshez olyan monitoring eljárásokat kellene kidolgozni, amelyek csökkentenék a korrupció mértékét, illetve korlátoznák a visszaélések lehetőségét.

Az állampolgári részvétel szintén hozzájárulhatna a közszolgáltatások javításához: kulcsfontosságú lenne egy közvetlen és rendszeres kapcsolat kialakítása a polgárok és a közigazgatási szintek között.

Végül a közpolitikák végrehajtásának felügyelete és értékelése lehetőséget nyújtana a hibák feltárására és kijavítására, amelyekből tanulva az elkövetkezendő intézkedések eredményesebbek lehetnek.

Gál Jolán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »