Az EU menekültpolitikája tovább súlyosbította a migrációs válságot

  • Az Európai Unió és a tagállami kormányok menekültpolitikája tovább súlyosbította a migrációs válságot – írta legfrissebb jelentésében az Orvosok Határok Nélkül.
  • Humanitárius szempontból „katasztrofális kudarcnak” minősítették a válság uniós kezelését.
  • A határok lezárását és a menekültek elrettentését célzó intézkedések további erőszakhoz és az embercsempészet virágzásához vezettek.
  • A segélyszervezet élesen bírálta a határkerítéseket is.

Az Európai Unió és a tagállami kormányok menekültpolitikája tovább súlyosbította a migrációs válságot – írta legfrissebb jelentésében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet.

A kedden közzétett helyzetértékelésben humanitárius szempontból „katasztrofális kudarcnak” minősítették a válság uniós kezelését, továbbá azzal vádolták meg az európai vezetőket, hogy hátat fordítottak a menekülteknek, miután a humanitárius szempontok helyett a biztonsági kérdések kerültek középpontba.

Az MSF szerint a határok lezárását és a menekültek elrettentését célzó európai intézkedések további erőszakhoz és az embercsempészet virágzásához vezettek.

A segélyszervezet élesen bírálta a határkerítéseket, valamint az olaszországi és görögországi befogadóközpontokban uralkodó állapotokat. Aurélie Ponthieu, az MSF szakértője arra szólította fel az Európai Uniót, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek és állítson fel az uniós sztenderdeknek megfelelő központokat.

Az Orvosok Határok Nélkül jelentése szerint tavaly több mint egymillióan menekültek Európába, és a tengeri átkelés során legkevesebb 3771 ember vesztette életét.

Ennek kapcsán az MSF arra sürgette az Európai Uniót hogy az embercsempészek segítségével történő életveszélyes tengeri átkelés kiküszöbölése érdekében teremtse meg a szabályozott bevándorlás jogi lehetőségét és biztosítson a menekültek számára biztonságos útvonalakat Európába.

A dokumentum készítői arra is figyelmeztettek, hogy az uniós kutatási-mentési szolgálat létrehozása számos ember halálát megakadályozhatná a tengeren.

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök pénteken az unió azon tagállamait bírálta, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségeiknek a menekültek EU-n belüli elosztása terén. Tájékoztatása szerint a 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti elosztását célzó mechanizmus keretében eddig mindössze 322 embert telepítettek át másik tagországba.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »