A neten támad az orosz medve

Szlovák, cseh és magyar nyelvű honlapokon is erős az orosz propaganda. Az olvasó sokszor első látásra nem is sejti, hogy valójában orosz propagandát olvas, amelyet gyakran a hazai vagy magyarországi szélsőjobb szervezetek mögé bújtatnak.

Az orosz állam – főleg az ukrán válság kitörése, a Krím félsziget elfoglalása óta – fizetett propagandistákat alkalmaz, akik egyrészt hírekkel látják el az erre fogékony európai honlapokat, másrészt pedig külföldi hírportálok híreit kommentálják álnéven, vagyis trollkodnak.

Escobar és a Wall Street

A zvedavec.org közéleti portál legfrissebb híre arról szól, hogy Oroszország várhatóan nem lesz hajlandó visszafizetni a nyugati intézményektől felvett 700 milliárd dolláros hitelt, amivel romba dönti az Európai Uniót. Természetesen a szerző, Pepe Escobar szerint Oroszország nem tehet mást, ezzel a lépéssel csak válaszol a Nyugat agressziójára, amely a Wall Streeten, a CIA-n és egyéb szervezeteken keresztül Oroszország tönkretételén dolgozik. Escobar szerint azonban ez nem fog sikerülni neki, mivel az oroszok Kínával összefogva – ahol ugyancsak a Nyugat machinációi miatt omlott össze a napokban többször is a tőzsde – legyőzik a Nyugatot. Nem felejti el megemlíteni, hogy Oroszországnak az utóbbi években sikerült megújítani hadserege fegyverzetét, vagyis a „halálos pénzügyi fegyver”, az adósság visszafizetésének megtagadása mellett olyan védelmi és támadófegyverei vannak – „S-500 és Topol-M” – amelyek a NATO valamennyi gépét le tudják szedni. Ugyanez az Escobar korábban már „megcáfolta”, hogy a maláj gépet Ukrajna felett orosz szeparatisták lőtték le, orosz fegyverrel, orosz irányítás mellett. Ugyanezen az oldalon egy másik érdekes nevű „kommentátor” – Sabáh al-Baghdádí – kijelenti, hogy a második világháborút is az amerikai pénzügyi cápák robbantották ki.

Putyin érdeke

A szlovákiai „oroszbarát” weboldalakat Juraj Smatana középiskolai történelemtanár listázta, 42 olyan portált sikerült összegyűjtenie, amelyek szerinte orosz propagandát terjesztenek. „Ezek a weblapok gyakran anonimek, de közben nagyon profi módon feldolgozott hírekkel dolgoznak” – mondta a Denník N-nek korábban Smatana. Az oldalakra jellemző, hogy a Nyugatot felbomlásban lévő társadalomnak mutatják be, miközben Oroszországot egyfajta lelki magaslatokba emelik, pedig az ország társadalma a legtöbb mutatót figyelembe véve – átlagéletkor, bűnözés, alkoholfogyasztás, válások és művi terhesség-megszakítások száma – rosszabb adatokat produkál, mint a fejlett nyugati országok. A honlapokon hiteles, hírügynökségi forrásokból származó hírek keverednek álhírekkel vagy részben hamis alapokon álló hírekkel, amivel Smatana szerint az üzemeltetőknek az lehet az a céljuk, hogy az olvasókat teljesen elbizonytalanítsák, és a hiteles honlapokon megjelenő írásoknak se higgyenek. „Ha sikerül a közvéleményt a Nyugat ellen fordítani, az segítheti a nyugatellenes politikusok megjelenését” – véli Smatana. Szerinte ez éppen Putyin Nyugat-ellenes politikáját segítheti.

Finn ellenállás

Hasonló állásponton van Jessika Aro finn újságíró is, aki a napokban a Smenek mondta el kutatásai eredményét az orosz trollokról. „Bérelt bloggerekről van szó, akik csak azokról a témákról írnak, amelyek az orosz vezetés érdekében állnak” – mondta Aro. Ő elsősorban a finn honlapokat vizsgálta, de ugyanazt állapította meg, mint Smatana: a cél a finn közvélemény álláspontjának finomítása például az ukrán krízis kapcsán, az orosz álláspont hangoztatása.

Oroszbarát honlapok Finnország mellett elsősorban a volt szocialista országokat – Csehország, Szlovákia, Bulgária és Magyarország – célozzák. A Hvg.hu tavaly mérte fel az oroszbarát magyar honlapokat. Ugyancsak összefüggés található az „oroszbarát” és a szélsőséges nacionalista honlapok között. A lap konkrét eseteket említ annak igazolására, hogy ezeket a honlapokat az orosz állam is ellenőrzése alatt tartja. Amikor az orosz külügy Ukrajnának nyújtott katonai segítséggel vádolta meg Magyarországot 2014-ben, a hidfo.net portál értesüléseire hivatkozva tette. A hidfo.net arról írt, hogy Magyarország fegyvereket, például T72-es tankokat szállít Ukrajnának. Azóta a honlap hidfo.ru címen található meg, és egy szinte csak orosz vonatkozású híreket közlő, a putyini hivatalos álláspontot terjesztő magyar nyelvű híroldal. Az Index.hu kiderítette, hogy a hidfo.net honlapnak köze lehet a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű paramilitáris szélsőjobboldali szervezethez.

Indonézia és Jugoszlávia

A hidfo.net gyorsan megmagyarázza a napokban történt jakartai merényletet is, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Szerinte párhuzam vonható Jugoszlávia szétesése és Indonézia között, ahol az 1990-es évek elején Kelet-Timor függetlenedett. Azzal, hogy a konfliktust itt Ausztrália, mint az USA meghosszabbított keze gerjeszti. Majd eljut a végkövetkeztetéshez: „Mindezt figyelembe véve látható, hogy a mostani jakartai támadás egyetlen geopolitikai nyertese szintén az USA, amely a központi indonéz kormányzatra való nyomásgyakorlás céljára próbálja felhasználni a merénylet által előidézett bizonytalansági faktort.” A cikknek nincs szerzője.

Új Szó

Friss hírek