Veszélyes terroristát engedhetnek el a bosnyákok

  • Abu Hamza nem azonos a korábban Londonban tevékenykedő, nemrégiben életfogytiglanra ítélt szélsőséges hitszónokkal.
  • A közelmúltban történt borzalmas merényletek fényében teljességgel érthetetlen lépésnek a jogszabályi környezet változása ágyazhat meg.
  • Az ügyben végső döntés a következő hónap folyamán várható.

Reményeik nem tűnnek alaptalannak, ugyanis az elmúlt hónapok során többek között a Sínai-félszigeten, Párizsban, Isztambulban és Jakartában történt, egyre nagyobb gyakoriságú és intenzitású terrorakciókat figyelembe véve rendkívül furcsán fest a szarajevói törvényhozás által még a tavalyi év végén elfogadott azon törvénytervezet, amely már tiltani kívánja akár a terrorista vádakkal meggyanúsított személyek 18 hónapnál további, jogerős bírósági ítélet nélküli fogva tartását. A 2008-ban elfogott Abu Hamza előzetes letartóztatását eleddig mindig három hónappal hosszabbította meg az illetékes törvényszék, amelynek legközelebbi határideje pont februárban lenne esedékes.

Ugyanakkor még semmi sem tűnik biztosnak, mivel hivatalosan sem Kulenović, sem pedig a vádlott családja nem kapott hivatalos értesítést a kiengedésről, pontos dátumról így pedig meglátásuk szerint még rendkívül korai beszélni. Mindezt még inkább alátámasztja az a tény is, hogy különböző jogértelmezési lehetőségek miatt Bosznia-Hercegovina akár a decemberben elfogadott tervezet hatályba lépésétől is elkezdheti leszámolni az előírt másfél évet, így a családfőnek még akár 2017 augusztusáig is várnia kell majd a hazatérésre.

A Szíriában született Imad al-Husin a 80-as években érkezett először Jugoszláviába, ahol a 90-es években a délszláv háború alatt már a bosnyákok oldalán harcoló nemzetközi „El Mujahid” csapatok soraiban találjuk őt. Több mint 7 évvel ezelőtti letartóztatása után megfosztották bosnyák állampolgárságától, valamint elrendelték azonnali kiadatását hazájának, a procedúrát azonban a várható embertelen bánásmód miatti félelme okán az Emberi Jogok Európai Bírósága leállította. A bosnyák biztonsági miniszter ígérete szerint Hamza esetleges szabadon bocsátása esetén megfeszített erőkkel fognak dolgozni a férfinak az országból mielőbb megtörténő eltávolításán.   

Kaszás Gábor

Friss hírek