Elsimítanák a lengyel-német csörtét

  • A lengyel és német diplomácia jó úton halad afelé, hogy megoldja az egyes német politikusokkal kialakult kommunikációs problémát.
  • Artur Dmochowski lengyel külügyi szóvivő vasárnap jelentette be, hogy „német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt” hétfőre bekérették a lengyel külügyminisztériumba a német nagykövetet.
  • A szóvivő nem részletezte, hogy mely politikusok nyilatkozatairól van szó.
  • Az Európai Unió egyes német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt intézkedéseit illetően.

A lengyel és német diplomácia jó úton halad afelé, hogy megoldja az egyes német politikusokkal kialakult kommunikációs problémát – jelentette ki hétfőn Varsóban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, miután hivatalában fogadta Rolf Nikel varsói német nagykövetet.

Artur Dmochowski lengyel külügyi szóvivő vasárnap jelentette be, hogy „német politikusok lengyelellenes kijelentései miatt” hétfőre bekérették a lengyel külügyminisztériumba a német nagykövetet. A szóvivő nem részletezte, hogy mely politikusok nyilatkozatairól van szó.

Az Európai Unió egyes német tisztségviselői az utóbbi időben többször fogalmaztak meg kritikus álláspontot a novemberben kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt intézkedéseit illetően. Legutóbb Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung honlapján vasárnap közzétett interjúban kijelentette, „a lengyel kormány a választási győzelmét arra szóló felhatalmazásnak tekinti, hogy az államérdeket a győztes párt akaratának rendelje alá”. Schulz „Putyin-stílusú demokráciának”, az európai politika „veszélyes putyinizálásának” nevezte a PiS politikáját. Schulz nyilatkozatát több lengyel politikus – köztük ellenzéki is – bírálta, sőt botrányosnak minősítette.

Waszczykowski a hétfői találkozóról szólva azt mondta, hogy megpróbálták megoldani az „egyes német politikusokkal” fennálló kommunikációs problémát. Ennek része lehetne az érintett német politikusok lengyelországi látogatása, hogy saját szemükkel lássák, a lengyel demokrácia helyzete nem olyan rossz, mint amilyennek távolról látszik. Véleménye szerint egy ilyen találkozó létrejöhetne például a külügyi bizottságok között.

A német nagykövet kijelentette: „A német-lengyel kapcsolatok olyan kincs, amelyet meg akarunk őrizni, hogy jól fejlődjenek a jövőben.”

A lengyel külügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a két ország kapcsolataiban nincs feszültség, amelyet csillapítani kellene. „Csupán tisztázni akartuk német politikusok egyes kijelentéseit. Remélem, hogy ezek nem fognak megismétlődni” – mondta.

Waszczykowski később a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a német kormány részéről nem hangzottak el bíráló nyilatkozatok a lengyel kormány címére, az egyes német politikusok kijelentései nem hivatalos megnyilvánulások voltak.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke vasárnap este párthívei előtt beszélve Varsóban visszautasította német és más európai politikusok bírálatait. „Semmiféle nyomás, semmilyen szavak, főleg olyanok, amelyek német politikusok szájából származnak, nem fognak bennünket letéríteni erről az útról (…) Programunkat meg fogjuk valósítani” – mondta.

Martin Schulz említett nyilatkozatát Alexander Lambsdorff német szabaddemokrata politikus, európai parlamenti képviselő is bírálta, „verbális ámokfutásnak” minősítette. „Nem helyes, ha egy országot általánosságban elítélünk, és egy sorba állítunk Putyin Oroszországával” – mondta hétfőn a német rádióban. Az ilyen kijelentések Lengyelországban a németellenes, Európa-ellenes érzelmeket erősítik – tette hozzá. Helyénvaló viszont – folytatta -, ha Európa figyelmet fordít a jogállami alapelvek betartására.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »