Nagyon békét kötnének Afganisztánban

Négyoldalú tárgyalások kezdődtek hétfőn a pakisztáni fővárosban az afgán-tálib békekötés érdekében.

A megbeszéléseken Afganisztán, Pakisztán, az Egyesült Államok és Kína képviselői vesznek részt. Asraf Gáni afgán államfő és Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is jelen volt a megbeszélések megnyitóján.

Szártádzs Aziz pakisztáni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elhamarkodottan dönteni arról, mely tálib csoportokat hívják meg a béketárgyalásokra, és bizalomépítő intézkedéseket szorgalmazott annak érdekében, hogy minél több lázadócsoport legyen hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Az afgán kormányfő, Abdulla Abdulla szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy Pakisztán a megbeszéléseken ismerteti, mely tálib csoportok hajlandóak tárgyalni, s melyek nem. Kabul szerint Iszlámábád támogatja az Afganisztánban tevékenykedő tálibokat, menedéket biztosít számukra.

Az első közvetlen egyeztetéseket az afgán kormány és a tálibok között szintén Pakisztánban tartották tavaly nyáron, de a megbeszélések kudarcba fulladtak, miután megölték Omar molla tálib vezért, s a tálibok között belharc kezdődött az utódlás miatt. Ennek ellenére a felkelők fokozni tudták a kormányhadsereg és az országban lévő külföldi erők elleni támadásokat. Megfigyelők szerint céljuk, hogy minél nagyobb területet vonjanak ellenőrzésük alá, mielőtt tárgyalni kezdenének. Az egymással is harcoló tálib csoportok függővé teszik részvételüket a béketárgyalásokon attól is, hogy riválisaik ott lesznek-e.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »