Ezer orvos elmenne Szerbiából

A Szerbiai Orvosi Kamara (LKS) a múlt év során mintegy 960 orvosnak adott ki olyan igazolást, amely lehetővé teszi számukra a külföldi munkavállalást. Ezt Vesna Jovanović, az LKS igazgatója jelentette be azzal a megjegyezéssel, hogy 2014-ben is nagyjából ennyi orvos akarta elhagyni az országot.

A szerbiai egészségügy káderhiányairól szólva Jovanović elmondta, hogy aneszteziológusok, radiológusok és patológusok hiányát érezni a leginkább. „A gyermekgyógyászatban és a neurológusok körében is olyan a korösszetétel, hogy nagyon hamar szakemberhiány következik majd be. Az ezeken a területeken dolgozók jelentős része nyugdíj előtt áll, és nincs elég fiatal, aki időben befejezné a specializációt”, fejtette ki.

Jovanović szavai szerint tavaly a kamarához 11 orvos elleni támadásról érkezett hír, erről pedig értesítették az ombudsmant, de még nem alakult meg a munkacsoport, amely ezekkel az ügyekkel foglalkozna, viszont várhatóan ez is megtörténik hamarosan.

Az engedélyezési folyamatról szólva kifejtette, hogy az orvosok mintegy 10 százaléka nem is adott át kérelmet, így január elsejével nekik érvénytelenné vált a 2009-ben megkapott engedélyük. Azt azonban még nem tudni, hogy ezek közül az orvosok közül hányan mentek el nyugdíjba vagy külföldre. Ugyanakkor az új szabályzat értelmében az orvosok 30 százaléka nem teljesítette a szükséges feltételeket, így majd vizsgát kell tennie az engedély megszerzéséhez. A belgrádi kamarának ez 500 tagját érinti, az újvidéki kamara tagjai közül pedig nagyjából 400 személyt, tette hozzá.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »