Karácsony Betlehemben az erőszakhullám árnyékában

  • A hónapok óta tartó erőszakhullám Izraelben rányomja a bélyegét az idei karácsonyra  a ciszjordániai Betlehem városában, amely a hagyomány szerint Jézus Krisztus születési helye.
  • Jelentősen csökkent a keresztény zarándokok száma idén a ciszjordániai Betlehemben a hónapok óta folyamatosan tartó erőszakhullám miatt.
  • Betlehem természetesen idén is készül a hagyományos karácsonyi éjféli misére a Születés templomában, de a hangulat most egyáltalán nem ünnepi.

Jelentősen csökkent a keresztény zarándokok száma idén a ciszjordániai Betlehemben a hónapok óta folyamatosan tartó erőszakhullám miatt. A híres betlehemi Manger téren a Születés temploma közelében, amelyet ott építettek, ahol Jézus Krisztus született a keresztény hit szerint, Advent idején az idegenvezetők hiába várják a tömött turistabuszokat. A Manger téren a palesztin zászló színeivel feldíszített karácsonyfa áll, de a tér és a környező utcák is kiürültek. Hisham Khamis idegenvezető elmondása szerint az utóbbi években rendszerint reggelente hatvan-hetven turistabusz érkezett, míg most csak négy-öt busz érkezik naponta, ritkán jön tíz busz.

Betlehem természetesen idén is készül a hagyományos karácsonyi éjféli misére a Születés templomában, de a hangulat most egyáltalán nem ünnepi. Az erőszak-, és tüntetéshullám elrettentette a turisták többségét attól, hogy az éves zarándoklatra elutazzanak Ciszjordánia ősi városába, annak ellenére, hogy a zavargások Betlehemtől távol zajlottak és a város általában biztonságos helynek számít. A látogatók mégis szemmel láthatóan tartanak a bizonytalanságtól, a kődobáló palesztin fiatalok és az izraeli biztonsági erők esetleges összecsapásától. A betlehemi hotelek az év ezen időszakában 80-90%-os foglaltságot szoktak felmutatni, míg idén még a szobák felét sem sikerült kiadniuk. A turizmus nagymértékű visszaesése komoly aggodalmat okoz Betlehemben, ahol az emberek legfőbb megélhetési forrása az idegenforgalom. A betlehemi munkanélküliség is tovább emelkedhet ennek következtében, amely jelenleg is meghaladja a 20%-ot.

Jamal Shehada palesztin üzlettulajdonos az izraelieket okolja a látogatók számának csökkenése miatt, mivel az izraeli idegenvezetők a Tel Aviv melletti nemzetközi repülőtéren fogadják a turistákat. A palesztin területeken nincs repülőtér, így a keresztény szent helyekre tartó turistáknak mindenképpen a zsidó államban kell megkezdeniük a szentföldi tartózkodásukat. Az izraeli hadsereg az izraeliket ért, október eleje óta tartó palesztin erőszakos támadások miatt egyre több helyen zárja le az utakat Betlehem körül, így az egykor turistáktól hemzsegő betlehemi utcák ma kihaltak.

Jeruzsálem latin pátriárkája, Fuad Twal karácsonyi üzenetében ennek ellenére arra biztatja a keresztény híveket, hogy ne féljenek és látogassanak el idén is Betlehembe. „Az ezen a földön tapasztalható feszült helyzet ellenére a zarándokok útvonala biztonságos, és a Szentföldön ezt mindenki tiszteletben tartja és értékeli”, üzente a híveknek a pátriárka.

A 2015-ös év rendkívül véres volt a Szentföldön, s a béke egyre távolabbinak tűnik. Idén a betlehemi karácsonyi ünnepségek emiatt nagyon visszafogottak lesznek a hatóságok döntése alapján. Khamis idegenvezető szerint „eddig a világ örvendezve énekelt Betlehemben, most nincs semmi, idén a karácsony Betlehemben szomorú és lehangoló”.

Az október eleje óta tartó erőszakhullámnak eddigi mérlege a következő: tizenkilenc izraeli halt meg késelés, személygépkocsiját ért erőszakos támadás, lövés következtében és még többen sérültek meg. Mintegy száztizenhét palesztin halt meg ugyanebben az időszakban az izraeli biztonsági erőkkel történt összecsapások során. 

A turizmus drámai mértékű visszaesése Betlehemben nemcsak a hoteltulajdonosok, hanem a palesztin munkavállalók jövedelmét is jelentősen csökkenti, mindenkit érint és az életszínvonal hirtelen romlásához vezet. Ez egy ördögi kör, mivel a rosszabb anyagi helyzet még nagyobb elégedetlenséghez vezet, így erősödhet a zsidó állammal való palesztin szembenállás és a tüntetési-, és erőszakhullám szüntelenül folytatódhat. A béke reménye szertefoszlik a Szentföldön, a felek álláspontja egyre távolabb kerül egymástól. Égető fontosságú tehát az izraeli és palesztin vezetés párbeszédének újrakezdése 2016-ban, hogy megállítható legyen az erőszak fokozódásának ördögi köre és visszafordítható legyen a jelenlegi helyzet.

Az Egyesült Királyság mindeközben azt tanácsolja a szentföldi utazást tervező briteknek, hogy a ciszjordániai feszült helyzet miatt legyenek különösen óvatosak, bár nem volt a külföldiek ellen támadás. 

Betlehemben talán sose volt még ekkora szükség a karácsony valódi üzenetének megértésére, a szeretet és a tolerancia győzedelmeskedésére az erőszak és a gyűlölet felett.

Bihari Anna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »