Steinmeier: Vagy kvóta, vagy Schengen, lehet választani

„Ha másként nem megy, jogi úton kell tisztázni az Európai Unióban a menekültválságból fakadó terhek tagállamok közötti elosztásának ügyét” – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy szombati német lapinterjúban.

Frank-Walter Steinmeier a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban felidézte, hogy több uniós tagország amellett érvelt, hogy a menekültválságban elsőként az EU külső határának jobb védelméről kell gondoskodni.

Az Európai Bizottság a héten „jó és ambiciózus” javaslatokat terjesztett elő erről, így „most valamennyi partnerünknek, köztük a tehermegosztás kérdéséhez tartózkodóan viszonyuló” partnereknek is az a felelősségük, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a menekültválsággal összefüggő közös döntéseket – mondta a német külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha valamely tagállam kormánya nem tartja magát ezekhez a döntésekhez, azt mondta, hogy az EU „jogközösséget” alkot, amelyben „az adott szó számít valamit”, és ha másként nem megy, az ilyen esetekre előírt jogi úton kell „tisztázni a dolgokat”. Ez „nem szép”, de ha nincs más megoldás, így kell lennie, és „Szlovákia így is akarja” – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. 

Viszont „mindazoknak, akik vonakodnak, tudniuk kell, hogy mi forog kockán: a nyitott határok Európában” – mondta a német diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy „a szolidaritás nem egyirányú utca”.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »