Megint repedezik az Európai Unió?

  • Matteo Renzi olasz miniszterelnök uniós partnereit meglepve árukapcsolást hajtott végre az Oroszországot sújtó szankciók meghosszabbítása és a Gazprom nagy üzletének ígérkező Északi Áramlat gázvezeték között.
  •  A két téma így az eredeti terveket keresztülhúzva az eheti EU-csúcsot is megjárhatja.
  • Az eredeti terv szerint a szankciókat nagyköveti szinten hosszabbították volna meg további hat hónappal, mivel Oroszország messze nem teljesítette az év végi határidőre a 2015 februári minszki békemegállapodás feltételeit.Az olaszokról tudvalévő, hogy egyáltalán nem hívei a szankciók fenntartásának, de a magyar kormányhoz hasonlóan eddig alárendelték saját ambícióikat az európai egység megőrzésének.

Bár diplomáciai források szerint továbbra is fennáll a konszenzus az EU 28 tagja között az Oroszország ellen bevezetett szankciók további hat hónappal történő meghosszabbításának kérdésében, Olaszország azonban nem intézné el az ügyet egy egyszerű technikai döntéssel.

Matteo Renzi – aki diplomaták szerint váratlan húzásaival elég gyakran belekavar a csúcsokat előkészítő munkába – az eredeti tervtől eltérve azt szeretné, ha az orosz szankciók meghosszabbításáról csak a csütörtöki-pénteki EU-csúcs után, és nem pedig előtte születne meg a döntés.

Az eredeti terv szerint a szankciókat nagyköveti szinten hosszabbították volna meg további hat hónappal, mivel Oroszország messze nem teljesítette az év végi határidőre a 2015 februári minszki békemegállapodás feltételeit. Az olaszokról tudvalévő, hogy egyáltalán nem hívei a szankciók fenntartásának, de a magyar kormányhoz hasonlóan eddig alárendelték saját ambícióikat az európai egység megőrzésének.

A BruxInfo bennfentes forrásoktól úgy értesült, hogy Róma ezúttal sem kívánja megbontani az EU sorait, és támogatja a szankciók meghosszabbítását, de össze kívánja kapcsolni a szankciók kérdését az Északi Áramlat kibővítésének projektjével, ami – ha megvalósul – újabb nagy gázüzletet jelentene a Gazpromnak és elsősorban Németországnak.

Bár a napokban egy, a Bizottságnak címzett levélben hét uniós tagállam, köztük Magyarország is pontokba sorolta kifogásai az Északi Áramlattal szemben, pénteki információink szerint, egyelőre egyikük sem jelezte kifejezetten azt, hogy a csúcson is meg kívánja vitatni a kérdést. Renzi most ezt tervezi, és bár az olaszok nem adtak egyértelmű magyarázatot a manőverre, EU-források vélelmezik, hogy Róma – amelynek energiacége az ENI a meghiúsult Déli Áramlat projekt egyik főrészvényese volt – nem nézi jó szemmel, hogy a németek bezzeg jó üzletet csináljanak az Északi Áramlattal.

Ezért az egésznek van egy olyan olvasata, hogy Renzi kételyeinek adhat hangot, hogy mi szükség a szankciókra, ha közben az oroszokkal ilyen zsíros üzleteket kötnek egyes tagállamok. „Renzi beszélni akar az Északi Áramlatról” – mondta egy uniós diplomata.

Az energiauniós projekt állásának megvitatása hivatalosan is az Európai Tanács pénteki napirendjén van, az olasz miniszterelnök várakozások szerint ennek keretében feszegetheti a tervezett gázvezeték ügyét.

Renzi egyébként az EU-csúcs csütörtöki kezdete előtt külön is találkozik Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, nyílván azért, hogy a mondanivalóját vele is megvitassa.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek