Argentína: vita Macri beiktatása körül

  • Az argentin politikai kultúrától nem idegen a drámaiság, ezt ezúttal a Mauricio Macri beiktatása körüli zűrzavar példázza.
  • Sem a helyszínben, sem az időpontban nem egyezett Macri és elődje, Cristina Fernández de Kirchner véleménye.
  • Végül a bíróság döntött a kérdésben.

Argentína leköszönő elnöke, Christina Fernández de Kirchner nem lesz jelen utódja, Mauricio Macri csütörtöki hivatalba lépésekor a Kongresszusban. A Ferdándezhez legközelebb álló források szerint az elnöknek nem áll szándékában sem akadályozni, sem csorbítani az eseményt, egyszerűen csak „a feltételek nem adottak” ahhoz, hogy megjelenjen a Kongresszusban. Ez abban merül ki, hogy Christina elnöksége hivatalosan csütörtökön 00:00 óráig tart, míg Macri beiktatása 11 órakor kezdődik, és azzal érveltek, hogy Cristina nem tudja átadni mandátumát 11 órával azt követően, hogy az övé hivatalosan lejárt, mert még „hivatallal való visszaéléssel vádolnák később”.

Az esemény helyszínét illetően is nézeteltérés volt Macri és Fernández között, amely során a protokolláris kérdések értelmezésétől eljutottak a bíróság bevonásáig. Cristina szerint a Kongresszusban kellene átadnia mandátumát és az elnöki vállszalagot Macrinak, ezzel eleget téve az alkotmány előírásának. Macri viszont a kormány székhelyén, a Casa Rosadában kívánja ezt megvalósítani az elnöki protokoll alapján. Fernández a Kongresszusban tartaná az eseményt – ahol őt is és a férjét, a néhai Néstor Kirchnert is, valamint egy másik korábbi peronista elnököt, Eduardo Duhaldét is beiktatták – nagy tömeg előtt, ünnepélyes keretek között; míg Macri hagyományos, visszafogott, kis létszámú meghívott vendéggel képzeli a hivatalba lépést.

A hagyomány szerint a megválasztott elnökök a Kongresszusban tesznek esküt, azután átköltöznek a Casa Rosadába, ahol hivatalosan átveszik elődjüktől az elnöki mandátumot és az elnöki vállszalagot. Ezt a hagyományt Néstor Kirchner törte meg, amikor 2003-as hatalomba lépésekor az egész beiktatási folyamat a kongresszusi épületben zajlott le, ugyanúgy mint később Christináé is.

Az átadás előtt egy nappal odáig fajult ez a huzavona, hogy az állami közjegyzőnek, Natalio Etchegaray-nak kellett tisztáznia, meddig tart Christina elnöksége, és mikor kezdődik Macrié. Etchegaray elmondta, hogy hivatalosan onnan kezdődik Macri elnöksége, amikor elmondja az esküt a Kongresszusban. Ezek után a bíróság úgy dönött, hogy a ceremóniára helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kerül sor a Kongresszusban, az elnöki jelképeket pedig a Casa Rosadában adja majd át a Legfelső Bíróság elnöke, Ricardo Lorenzetti.

Gál Jolán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »