Mexikói drogkartell fenyegeti az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam tönkretette a mexikói Sinaloa kartell drogszállítmányait, amire a drogcsempészek fenyegetéssel válaszoltak.

Az SDP noticias mexikói hírportál szerint a Sinaloa kartell üzenetet küldött az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Baghdadinak.  A konfliktust az okozta, hogy az ISIS több, a Sinaloa kartell érdekeltségébe tartozó drogszállítmányt tönkretett. A Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) 2014-es jelentése szerint a Joaquín „El Chapo” Guzmán vezette szervezet és kolumbiai drogkereskedők kábítószert adnak el iszlamista csoportoknak, akik annak további terjesztéséből haszonra tesznek szert. A drogcsempészek terjeszkedni kezdtek a közel-keleti régióban, ekkor kerülhettek szembe az ISIS érdekeivel. 

A kartell üzenetében többek között az áll, hogy az Iszlám Állam komoly hibát követ el  a drogügyletek megzavarásával, illetve azt is megjegyzik, hogy az ISIS tagjai nem katonák és „az istenük nem tudja megvédeni őket a mexikói drogbárók igazi terrorjától”.

A hírportál egy olyan mexikói blogger információira hivatkozik, aki kapcsolatban áll a kábítószerkereskedőkkel és amennyiben hiteles a forrás, ez már nem az első alkalom lenne, hogy mexikói kartellek üzennek a dzsihadistáknak. Napokkal ezelőtt egyedüli latin-amerikai országként Mexikó is felkerült az Iszlám Állam ellenségeinek listájára, noha Mexikó nem vesz részt aktívan a terroristák elleni fegyveres akcióban Szíriában és Irakban, de támogatja a nemzetközi koalíciót. Az ISIS videójára, melyen az ellenséges országok szerepelnek a Los Zetas kartell is válaszolt. 

„Manapság a világ tele van fegyveres csoportokkal, melyek erőszakkal akarják elérni céljaikat, és annak ellenére, hogy ez a szervezet törvényen kívüli tevékenységet végez, a kötelességünk és felelősségünk, hogy biztosítsunk minden mexikói polgárt arról, hogy biztonságban érezhetik magukat, mert mi garantáljuk a mexikói nép biztonságát mindenféle terrorista támadással, különösen ezekkel a pszichopatákkal szemben, akik Iszlám Államnak nevezik a mozgalmukat. Ugyanúgy, amikor sok esetben felelősek lehetünk a történtekért és a negatív tettekért, most valami jóért kezeskedünk: minden mexikói biztonságáért” – állt Mexikó egyik legkegyetlenebb kartellének, a Los Zetasnak tulajdonított üzenetben. A mexikóiak a rájuk jellemző humorral vették tudomásul az ISIS fenyegetését, az #ISISenMéxico hashtag alatt számos mém született. 

Az érem másik oldalán azonban több olyan elmélet is van, amelyek épp a kartellek és az ISIS közötti lehetséges együttműködésről szólnak, a Judicial Watch konzervatív jogvédő csoport tavaszi jelentése szerint a mexikói Chihuahua államban az ISIS-nek vannak sejtjei, amelyek a helyi drogkartellek segítségével akarják átlépni a határt, az USA kormánya azonban cáfolta ezt az információt. 

Balla Zsuzsa

Friss hírek