Irán: Rijád árthat a szíriai béketárgyalásoknak

  • Szaúd-Arábia hatvanöt ellenzéki személyt hívott össze december közepére, ezzel gyakorlatilag megelőzve a bécsi tárgyalások következő fordulóját.
  • A „mérsékelt” szíriai ellenzék számos csoportja elfogadta Rijád meghívását.
  • Az iráni hatóságok természetesen ellenzik a szaúdi törekvéseket. Irán állítása szerint a rijádi találkozó a bécsi béketárgyalásokat is veszélybe sodorhatja.

Irán szerint a szíriai ellenzék rijádi gyűlése a bécsi békefolyamat elbukását eredményezheti, írta az iráni Fars hírügynökség magas szintű kormányzati forrásokra hivatkozva.

„A béketárgyalások lehetőséget adnak egy politikai megoldás megtalálására Szíriában, viszont az efféle rijádi összejövetelek a bécsi tárgyalások ellen szerveződnek”, mondta Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes. „A rijádi találkozó a tárgyalások elbukását okozza majd és még csak nem is a bécsi folyamat része”.

November 14-én, a párizsi terrortámadások után egy nappal, a tárgyaló felek megegyeztek egy olyan politikai folyamatról, ami két éven belül új választásokat hozna el Szíriában. A részvevők ugyanakkor Bassár el-Aszad további sorsáról nem tudtak megállapodni. Bár már két ilyen találkozó lezajlott, sem a szíriai kormány, sem az ellenzéki csoportok képviselői nem vettek részt rajtuk.

Az Egyesült Államok, a Perzsa-öböl menti államok és Törökország szerint Aszádnak mindenképpen le kell mondania egy esetleges megoldás érdekében. A másik oldalon viszont Irán és Oroszország támogatja Aszád elnökségét és azzal érvelnek, hogy a globális hatalmak nem érvényesíthetik saját politikai érdeküket Szíriában.

„Csak a szír nép döntheti el a saját országa sorsát”, jelentette ki Abdollahian. A hivatalos béketárgyalások következő fordulója előreláthatólag január első napjaiban kerülhet megrendezésre, amelyen a tervek szerint már a szíriai felek is megjelennének.

Vágner Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »