A román szenátus jóváhagyta Ponta feltételezett bűntársának letartóztatását

Jóváhagyta a román szenátus csütörtökön a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor – Victor Ponta volt kormányfő feltételezett bűntársának – előzetes letartóztatását.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) nemrég újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Sova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Sovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Az újabb ügyben a titkos szavazáson 95-en támogatták, 30-an ellenezték az előzetes letartóztatás engedélyezését. A DNA által kért kényszerintézkedést a bíróság rendelheti el.

A parlamentnek először kellett valamely tagja kiadatásának ügyében állást foglalnia, amióta a politikai elit korrupciója ellen fellázadt tüntetők három hete lemondásra kényszerítették Pontát és kormányát. A román média szerint a szenátorok most nem merték megkockáztatni, hogy ismét előjogaik mögé bújtatva védjék meg a letartóztatástól egy korrupcióval gyanúsított társukat.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke már korábban jelezte, hogy párttársai sem védik meg Sovát, aki pedig mégis a DNA kérésének elutasítására szavaz, azt a párt megbünteti.

Időközben a DNA egy harmadik ügyben is bűnvádi eljárást indított Sova ellen, ez a mostani ügy előzménye: a vádhatóság szerint Sova már korábban is a govorai hőerőmű költségvetéséből egészítette ki jövedelmét, de szenátori mandátuma előtt, a 2006-2008-as időszakban nem közvetítőkön keresztül tette ezt, hanem saját ügyvédi irodája kötötte meg az állami céggel a jogi tanácsadói szerződést.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Sova az utóbbi években a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését, de a parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt.

Ponta és Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek