Kerry: Szárazföldi egységekre van szükség az Iszlám Állam elleni harcban

  • A terrorszervezetet a levegőből nem lehet legyőzni – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter.
  • Kerry: Akár néhány hónap alatt is legyőzhető lenne az Iszlám Állam, ha fegyverszünetet kötne a szíriai kormány és a felkelők mérsékelt csoportja.

Szíriai vagy arab szárazföldi csapatokra van szükség az Iszlám Állam elleni harcban, mert a terrorszervezetet a levegőből nem lehet legyőzni – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciáján csütörtökön Belgrádban.

„Szerintem mindannyian tudjuk, hogy ha nem találunk szárazföldi csapatokat, amelyek harcolnának az Iszlám Állam ellen, kizárólag a levegőből ezt a harcot nem nyerhetjük meg” – szögezte le.

Hozzátette: akár néhány hónap alatt is legyőzhető lenne a terrorszervezet, ha fegyverszünetet kötne a szíriai kormány és a felkelők mérsékelt csoportja. Mint mondta: a fegyverszünet mellett politikai átmenetre is szükség lenne, amely előmozdítaná az Iszlám Állam elleni összefogást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban elmondta: olyan összefogásra van szükség, mint amilyen a második világháborúban a nácik ellen volt tapasztalható.

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Közgyűlésében a közel-keleti országok bekapcsolására szólított fel az Iszlám Állam és más félkatonai szervezetek elleni harcban. „Ma ez a legfontosabb feladat, minden mást ennek kell alárendelni” – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője. „Nem engedjük meg, hogy a terroristák illegális kereskedelemből szerezzenek hasznot, de nem lehetünk sikeresek, ha egyesek ebben kerékkötőkként működnek, mint ahogyan az a szíriai légicsapások során történt” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a török légierő múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. Lavrov úgy folytatta: a terrorizmus ellen harcolóknak teljesen bizonyosnak kell lenniük abban, hogy biztos hátterük van.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »