Erre az öt témára kellene odafigyelniük az argentin elnökjelölteknek

  • Az argentin lakosság szerint az oktatás, a bányászat, a környezetvédelem, az őslakosok helyzete, valamint a marihuánával kapcsolatos kérdések nem kapnak elég figyelmet a választási kampányban
  • A BBC Mundo összeállított egy listát, amelyen az öt leginkább került, ám annál fontosabb kérdés szerepel, amely az argentinokat foglalkoztatja
  • Amikor ezekről a kényes témákról kérdezték Sciolit és Macrit, azok általában rövid, átfogó válaszokat adtak

Főként két téma, a gazdaság és a biztonság körül forog a szoros versenyben lévő Scioli és Macri kampánya az argentin elnökválasztás második fordulójához közeledve. Egyes források szerint ugyanis ez az argentinok legnagyobb aggodalma, mindazonáltal vannak olyan területek, amelyeket nyíltan még nem érintettek a jelöltek, annak ellenére, hogy az ország lakosságának jelentős részét ezek a gondok (is) foglalkoztatják. Nézzük ezeket sorra!

  1. OktatásAmikor a BBC Mundo arról kérdezte olvasóit a közösségi oldalakon, melyek azok a legfontosabb témák, amelyekről nem beszélnek az elnöki kampányokban, többen az oktatást említették. Ez megváltozott, amikor a két legesélyesebb jelölt, Daniel Scioli (FpV) és Mauricio Macri (Cambiemos) múlt vasárnapi vitáján előkerült ez a téma is, ám mindkét aspiráns általánosságban és röviden beszélt az oktatással kapcsolatos programjáról. Scioli a kirchnerizmus alatt elért állami egyetemek elterjedését magasztalta (17 nemzeti egyetemet hoztak létre), és magát „a közoktatás védelmezőjeként” definiálta. Ezzel szemben Macri inkább az iskola előkészítésre helyezte a hangsúlyt 3000 óvoda megnyitásával, valamint a minőségi oktatás forradalmasításának nemzeti szinten való megvalósítására, új tárgyak bevezetésével és az egyetemi oktatók bérének emelésével.
  2. Mega-bányászatEz szintén sok argentin állampolgár figyelmének központjába kerül, akik az ökológiai következmények veszélyétől vezérelve a tevékenység ellen szerveződnek. Ám annak ellenére, hogy a választók nagy részét foglalkoztatja ez a téma, a „mega-bányászat” semmilyen választási színtéren nem szerepelt eddig. A média értesülései szerint mind Scioli mind Macri támogatja a tevékenység szakértők által jóváhagyott részét, azonban egyik jelölt sem beszélt még a konkrét terveiről a téma kényes aspektusaival kapcsolatban.

  3. KörnyezetvédelemMíg a bányászatról nem, a környezetvédelemről is csak alig esett szó annak ellenére, hogy a XXI. században ez a nemzetközi közösség egyik legnagyobb aggodalma. A múlt vasárnapi vitán Macri érintette a témát: elmondta, hogy az általa ígért engergiatermelési reform magában foglalja a megújítható energiaforrások nagyobb hányadát a termelésben, így északon főként a napenergia, a déli területeken pedig a szélerőművek telepítésével és bevonásával valósulna meg. Scioli csak nagy általánosságban beszélt a környezetvédelemről, és ő is csak a megújítható energiára koncentrált. Azt ígérte, hogy „Argentínát az alternatív energiaforrásokat használó országok élvonalába emeli”. A megújítható energiaforrásokon túl azonban egyik jelölt sem utalt egyéb környezeti területekre, mint például a mezőgazdaságban használt vegyi anyagokra, amelyek kiterjedt használata a szójatermesztésben sokakat aggaszt.
  4. ŐslakosokNéhányan úgy vélik, hogy az őslakosokat érintő kérdések nagy hiányosságai az argentin elnökválasztási kampányoknak. Noha az országban nincs olyan intenzitású konfliktus az indiánokkal kapcsolatban, mint például a szomszédos Chilében, számos történelmi probléma merül fel az északkeleti területeken élő wichi és qom közösségekkel kapcsolatban. Hozzávetőleg 60 000 őslakos él az ország legfélreesőbb területein, például Chaco tartományban, ahol tavaly szeptemberben alultápláltság miatt elhunyt egy kiskorú gyermek, felélénkítve az őslakos közösségek helyzetéről szóló vitákat. Ennek ellenére egyik jelölt sem tett javaslatot a probléma megoldására ebben a kérdésben, ellenben Macri egy másik indián problémát méltatott: a qom törzs által visszakövetelt földek kérdését Formosa tartományban. Ígéretett tett a „közvetítő médium nélküli párbeszéd kialakítására az indián népek között”. Scioli nem nyilatkozott a témával kapcsolatban.
  5. MarihuánaAnnak ellenére, hogy a szomszédos Uruguay – amelyet erős politikai és kulturális szálak fűznek Argentínához – két éve legalizálta a marihuána termesztését, ez a téma szintén nem merült fel a választási kampányokban. Egyik jelölt sem méltatta nyilvánosan, valamint a választási beszédekben sem került szóba. Akkor beszéltek a marihuánáról, amikor direkt arról kérdezték őket. Ekkor mindketten elmondták, hogy ellenzik a legalizálását Argentínában. Macri hozzátette, hogy figyelemmel kíséri az urugayi eseményeket ezzel kapcsolatban (2016-tól a gyógyszertárakban árusítani kezdik a receptre felírt marihuánát) és előrebocsátotta, hogy mérlegelni fogja a kimenetelt.

Gál Jolán

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »