Nicaragua: visszatoloncolják a kubai menekülteket

  • A kubai menekültáradat egyre nagyobb feszültséget okoz Közép-Amerika országaiban.
  • A Nicaragua és Costa Rica között fennálló menekültpolitikai konfliktus sok tekintetben hasonlít magyar-horvát konfliktushoz.
  • A kubai-amerikai kapcsolatok javulása jelentős változást hozhat az USA menekültpolitikájában.

Nicaragua több száz kubai menekültet fordít vissza azok közül, akik vasárnap a szomszédos Costa Rica felől átlépték az ország határát.

A kubaiak észak felé szeretnének tovább menni, és a szárazföldön keresztül elérni az Amerikai Egyesült Államokat. A migránsok ugyanis attól tartanak, hogy az egyre inkább javuló amerikai-kubai kapcsolatok miatt az USA akkor is megtagadja tőlük a tartózkodási jogot, ha szárazföldön keresztül érik el az országot.

Nicaragua azzal vádolja Costa Ricát, hogy több ezer kubait utaztatott a közös déli határszakaszhoz. Ezzel szemben a kubai menekültek azt állítják, hogy először Ecuadorba repültek, majd onnan mentek Costa Ricába Kolumbián és Panamán keresztül.

A menekültek arról panaszkodtak, hogy Costa Ricában rekedtek miután az embercsempészeknek nem sikerült megszervezni, hogy az Egyesült Államokba szállítsák őket. A Costa Rica-i hatóságok szombaton több mint 1700, az országon való átutazásra feljogosító vízumot adtak ki azoknak a kubai migránsoknak, akik Panama felől lépték át illegálisan a határt.

Nicaragua baloldali kormánya, amely Kuba egyik legfőbb szövetségese, azt állítja, nem volt más választása, hiszen valahogyan kezelni kell azt a humanitárius válságot, ami a régióban kialakult.

A kubaiak a nicaraguai média kérdésére elmondták, hogy órákig vártak az átutazási engedélyre. Mivel azonban mindezt hiába tették, kénytelenek voltak illegálisan átlépni a Penas Blancas határállomást. Ezután folytatták útjukat észak felé a pánamerikai országúton, ahol azonban útjukat állták a nicaraguai biztonsági erők, akik azonnal visszaszállították a menekülteket Costa Ricába. Néhány migráns arról panaszkodott, hogy az intézkedés során a rendőrök könnygázt használtak, illetve gumilövedékkel lőtték őket.

Costa Rica külügyminisztere, Manuel Gonzalez élesen bírálta Nicaraguát a kialakult helyzet kezelése miatt. „Hiába zárják le egyes országok a határaikat, az emberek így is mindent megtesznek majd, hogy eljussanak a tervezett úti céljukhoz.” – mondta a politikus.

Egy kubai menekült az El Nuevo Diario nevű helyi újságnak elmondta, hogy a legtöbben már két hónapja úton vannak. „Munkanélküliek voltunk Kubában ezért indultunk útnak. A csoportunk zömmel gyerekekből és terhes nőkből áll” – mondta az 50 éves menekült.

Egy másik migráns a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy nem akarnak sem Costa Ricában, sem Nicaraguában maradni, mindenképpen az Amerikai Egyesült Államokba akarnak eljutni.

A kubai menekültek száma tavaly kezdett el ugrásszerűen megnőni, miután Kuba és az Egyesült Államok bejelentette rendezik a két ország diplomáciai kapcsolatot.

Az 1966-os Cuban  Refugee  Adjustment  Act-nek (CAA – a kubai bevándorlók kezelését meghatározó szövetségi jogszabálynak) köszönhetően a kubaiak jóval könnyebben kaptak menedékjogot az Egyesült Államokban, mint más országok menekültjei, emellett jelentős kedvezményekben is részesülnek. Sokan attól tartanak, a két ország közti kapcsolat javulásával párhuzamosan ezek a kiváltságok megszűnnek majd.

Az amerikai Vám-és Határvédelmi szolgálat számításai szerint az elmúlt egy év során több mint 25 ezer kubai lépett be az Egyesült Államokba az ország déli határánál.

Berbás Péter

Friss hírek