Egyiptomi repülőgép: valószínűleg bomba volt a fedélzeten

A feketedoboz alapján a nyomozók szerint 90 százalék, hogy bomba robbant. Ha bebizonyosodik a terrorakció, az padlóra küldheti az egyiptomi turizmust.

Nyomozók szerint „90 százalékban biztos”, hogy bomba okozta az orosz utasszállító lezuhanását. Egy a repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálásában résztvevő forrás a Reutersnek nyilatkozta, hogy „a zuhanás körülményeinek elemzése és a feketedoboz hangfelvételei arra utalnak, hogy bomba volt” – írja a Middle East Eye.

Egyiptomi hivatalos forrásból még nem erősítették meg a gyanút, de Nagy-Britannia hivatalosan is bejelentette, hogy kész akár katonákat is küldeni, hogy elfogják a robbantás mögött álló személyeket – ez szintén a terrorakció-forgatókönyv valószínűségét erősíti.

Ha bebizonyosodik, hogy terrortámadás okozta a tragédiát, annak katasztrófális hatása lehet az ország turizmusára, hiszen a GDP több mint 11%-át termeli a turisztikai szektor.

Nagy-Britannia, ahonnan korábban is érkeztek kritikák az egyiptomi repterek gyenge biztonsági intézkedéseit illetően, felfüggesztette az összes sharm el-sheiki járatot, több mint 20 000 brit turista ragadt így az országban. Nem sokkal utána Oroszország is követte a példát és törölte a járatokat, ahonnan évente 3 millió turista érkezik nyaralni Egyiptomba.

Korábban írtuk, hogy a zömmel orosz turistákat szállító járat 224 emberrel a fedélzetén október 31-én indult a népszerű üdülőhely Sharm el-Sheikből Szentpétervárra, de 23 perccel a felszállást követően eltűnt a radarokról.

A szerencsétlenséget követően egyiptomi hivatalos források kizártnak tartották, hogy külső behatás miatt zuhant le a járat, mert a pilóta technikai problémákra hivatkozva kért kényszerleszállási engedélyt.

Az Iszlám Állam Sínai-félszigeten aktív sejtje magára vállalta az akciót, de szakértők ugyanúgy kizárták, hogy rakétatalálat érte volna a gépet, mert ahhoz túl magasan, 9000 méteren látták utoljára a radaron a légiirányító-központban.

A tragédiát követő nyomozások Sharm el-Sheik repülőterén azonban súlyos hiányosságokat tártak fel a csomagok ellenőrzésében, a reptéri személyzet gyakran kenőpénzért átvilágítás nélkül engedett át poggyászokat, így felmerült a lehetőség, hogy a felszállás előtt csempésztek robbanószerkezetet a fedélzetre. Később orosz és amerikai titkosszolgálati információk is arról árulkodtak, hogy terrorakció állhat a zuhanás hátterében.

Sándor Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »