Nemzetközi hispanisztikai konferencia Szegeden

November 19-én és 20-án a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke nemzetközi konferenciát rendez „Transiciones de la dictadura a la democracia” címmel.

Az esemény előadásainak témaköre a Spanyolországban 40 éve, a közép-európai régióban, illetve néhány latin-amerikai országban 25 éve bekövetkezett demokratikus változás.

„A Spanyolországban, Közép-Európában és Latin-Amerikában bekövetkezett demokratikus átmenet történelmi, politikai és társadalmi tekintetben is széleskörűen kutatott téma. A rendszerváltás folyamatának a régiók művészi életére gyakorolt hatása szintén jelentős. A nyelv, az irodalom, a színház és a filmművészet érzékenyen reagáltak az új körülményekre és sajátos választ adtak a megváltozott valóságra. A „közös történelmi tudat”, az „igazság és megbékélés” eszméi szintén kiemelt figyelmet kaptak a különböző tudományterületeken. Spanyolországban 1975 míg Közép-Európában 1989/1990 emblematikus évszámai jelzik egy történelmi változásokkal teli korszak kezdetét, amikor az említett térségekben az évtizedekig tartó önkényuralmi rendszerek után megszülettek a demokráciák. Tekintettel arra, hogy a történelmi események után több tíz évvel minden egyes országnak és régiónak saját tapasztalata van a megtett útról, a „Rendszerváltások” Nemzetközi Konferencia lehetőséget kínál ezen tapasztalatok interdiszciplináris aspektusból való megosztására.” – olvasható a felhívásban.

Az előadásokat spanyol nyelven tartják történelem, nyelvészet, irodalom és kultúra szekciókban. A konferencia részletes programja itt érhető el

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »