Fordulat a kubai embargó ügyében

  • 191 ENSZ tagállam ítélte el az Egyesült Államokat a kubai embargó miatt.
  • Egyre fagyosabb a viszony a Demokraták és a Republikánusok között a szankciók feloldásának kérdésében.
  • Az elítélő határozat ellenére további javulás várható az USA és Kuba közötti diplomáciai kapcsolatokban. 

Az ENSZ közgyűlés szinte egyhangúan ítélte el az Egyesült Államokat a kubai embargó miatt, annak ellenére, hogy az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok az év elején több évtized fagyos viszony után újra rendeződtek.

A testület 193 tagjából 191 megszavazta az elítélő határozatot, mindössze az USA és Izrael szavazott ellene. Az ENSZ közgyűlése 1992 óta minden évben határozatban ítéli el a Kuba ellen fenntartott amerikai embargót. A tavalyi évben szintén csak az Amerikai Egyesült Államok és Izrael nem szavazta meg a határozatot, de ekkor még másik három ország is tartózkodott a szavazás során. 

Idén júliusban a két ország újranyitotta a nagykövetségieket Washingtonban illetve Havannában ezzel pedig helyreállt a több évtizede megszakított diplomáciai kapcsolat. Az országok viszonya még az 1960-as években romlott meg, amikor az USA kereskedelmi embargót vezetett be Kuba kárára.

Barack Obama amerikai elnök a közgyűlés előtt elmondta a múlt hónapban, hogy reményei szerint az Egyesült Államok Kongresszusa hamarosan végleg feloldja a kereskedelmi embargót. Ennek legnagyobb akadálya a republikánus többség a kongresszusban, akik egyelőre ellenzik a szankciók végleges feloldását.

Politikai szakértők szerint annak a forgatókönyvnek is reális esélye volt, hogy az USA tartózkodni fog a szavazás során, így próbálva nyomást helyezni a republikánusokra az embargó ügyével kapcsolatban.

Ronald Godard amerikai ENSZ nagykövet a szavazás előtt nem sokkal megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem fog tartózkodni szavazás során mivel Kuba is élesen bírálta Amerikát a szankciók miatt a közgyűlésben.

„A kétoldali előrelépés ellenére Kuba ugyanúgy foglalt állást a szavazás során, mint az elmúlt években. Ennek ellenére az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a két ország közötti kapcsolatok javítása mellett.” – mondta az amerikai ENSZ nagykövet.

Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter elmondta, hogy csakis a blokád teljes feloldása lehet az alapja a kapcsolatok további javulásának. A kubai állásfoglalás ugyanakkor üdvözölte és elismerte Obama elnök törekvéseit az embargó feloldásával kapcsolatban.

Szakértők szerint a szavazás eredménye nem lesz semmilyen hatással az utóbbi időben javuló amerikai-kubai kapcsolatokra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a színfalak mögött Castro kormány méltatta Obama elnök erőfeszítéseit az embargó felosztásával kapcsolatban.

Berbás Péter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »