Cepal konferencia az ENSZ által elfogadott Agenda 2030-ról

A latin-amerikai és karibi országok felismerték az ENSZ által elfogadott fenntartható fejlődésről szóló Agenda 2030 akcióterv fontosságát a Limában tartott társadalmi fejlődésről szóló CEPAL konferencián, valamint egyetértettek abban, hogy szükséges bevezetni a szegénység többdimenziós mérését.

A találkozón a miniszterek, a hatóságok, a nemzetközi tisztviselők és a civil szféra is képviseltette magát. Az Agenda 2030 elfogadása arra ösztönzi a CEPAL-t és az ENSZ Fejlesztési Programját (UNDP), hogy támogassák a latin-amerikai és karibi országok nemzeti erőfeszítéseit a szegénység, a nélkülözés és a társadalmi kirekesztettség mérésének új metódusainak és eszközeinek fejlesztése irányába.

A CEPAL főtitkára, Alicia Bárcena kiemelte annak fontosságát, hogy az emberek, a családok, a nők, az indián közösségek és a fogyatékkal élők produktív befogadásának növelése és fejlesztése egy olyan társadalmi szerkezet megvalósulásával történjen, amely a jólét felé vezeti az országokat. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a szociális kérdésekre mint befektetésre, és ne mint költségek forrására tekintsenek, valamint, hogy párbeszéd kialakítására törekedjenek más szektorokkal. Főként a termelő ágazatokkal, hiszen – elmondása szerint – ami az embereket kiemeli a szegénységből és az egyenlőtlenségből az a foglalkoztatás. A munka, amelyet jól megfizetnek, amelyhez jogok társulnak, amely társadalmilag önállóvá tesz, egyenjogúsít és politikai szabadságot ad.

A limai találkozó résztvevői megállapodtak egy kerekasztal létrehozásában, ahol Peru elnököl majd, és amelyben Kolumbia, Ecuador, Haiti, Panama, Paraguay és a Dominikai Köztársaság is részt vesz. A kerekasztal első ízben jövőre ül össze majd a Dominikai Köztársaságban.

Gál Jolán

Friss hírek