Komoly bajba került a CIA

  • El Salvadort polgárháború sújtotta 1980 és 1992 között.
  • A kormány és a baloldali gerilla csoportok harca számos áldozatot követelt.
  • A múlt hét folyamán emberi jogi sérelmek dokumentációját tároló adathordozók tűntek el a Washingtoni Egyetem Emberi Jogi Központjából (UWCHR). – tudósított a The Guardian

Az eszközök az el salvadori polgárháború túlélőinek tanúvallomásait tartalmazták többek között, és az után veszett nyomuk, miután az UWCHR jogi eljárást kezdeményezett a CIA ellen. Az emberi jogi csoport szerint a hírszerzési ügynökség olyan iratok létezését titkolta el, melyek információval szolgálnak egy Egyesült Államok által támogatott, mészárlásokban, halálosztagokban és eltűnéses esetekben érintett katonai vezetőről.

Az ellopott adatok a polgárháború kapcsán folytatott nyomozáshoz köthetőek. A vérontásnak mintegy 75,000 halálos áldozata volt. Ezen kívül 8,000-en tűntek el és 1 millióan veszítették el az otthonukat. Az esetek túlnyomó többségében e bűntények az Egyesült Államok által támogatott katonai vezetőknek tulajdoníthatóak, kiknek célpontjában a civil lakosság azon része állt, amely feltehetően baloldali gerilla mozgalmakkal szimpatizált.

Mivel az elkövetők a polgárháború lezárását követően amnesztiát kaptak és ez által nem kellett bíróság elé állniuk, az áldozatoknak nem maradt más választásuk, minthogy különféle emberei jogi szervezetek segítségével tárják fel az igazságot. A CIA megtagadta az együttműködést, amikor az UWCHR a munkájához releváns dokumentumok kiadását kérte, azok bizalmas mivoltára hivatkozva. Ebből kifolyólag, az emberi jogi csoport az információ szabadságának gátolására hivatkozva október elején bíróság elé vitte az ügyet.

Az UWCHR irodájából ezt követően eltűnt dokumentumok esetét jelenleg a washingtoni rendőrség vizsgálja.

Deák Alexandra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »