Börtönnek tartják a menekültek Szlovákiát

A menekülteknél állítólag olyan térképeket találtak a határőrök, melyek egy-egy szóval jellemezték az egyes országokat: Magyarországhoz a kerítést, Szlovákiához a börtönt írták, írja az Új Szó.

A rendőrök mintegy 700 illegális bevándorlót fogtak el a határon tavasz óta – jelentette ki Robert Kaliňák belügyminiszter a  Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) politikai vitaműsorában. Hozzátette: gazdasági bevándorlókról van szó, akiket Szlovákia fokozatosan visszaküld azokba az országokba, ahonnan érkeztek. Kaliňák szerint ebben a kérdésben szigorúan és következetesen kell eljárni. A belügyminiszter elmondása szerint minden illegális bevándorló választhat: vagy átlépik a határt, és akkor őrizetbe veszik őket, vagy visszafordulnak. A migránsoknál állítólag olyan térképeket találtak a határőrök, melyek egy-egy szóval jellemezték az egyes országokat: Magyarországhoz a kerítést, Szlovákiához a börtönt írták. A belügyminiszter elismerte, hogy Szlovákia még egyetlen menedékkérőt sem fogadott be önkéntes alapon. „Ez egy bonyolult folyamat” – tette hozzá. Korábban a kormány kilátásba helyezte, hogy Szlovákia önként befogad száz szír keresztényt. Kaliňák vitapartnere Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke volt. Szerinte Szlovákia nem tett meg mindent, amire lehetősége lett volna az önkéntes segítségnyújtás keretében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a migrációs válsággal összefüggő félelemkeltés a szélsőséges csoportok malmára hajtja a vizet. „A történelem arra tanít minket, hogy ma még csak a menekültekkel szemben táplálunk negatív érzelmeket, holnap pedig már a kényelmetlennek ítélt etnikai, vallási vagy más véleményen lévő kisebbségekkel szemben is” – mondta Žiňanská. Hozzátette: az Európai Unió nagy tragédiája lenne, ha a migrációs válság következtében Európa  újra nyugatra és keletre osztódna fel, egyes tagállamokban pedig szélsőséges pártok jutnának hatalomhoz.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »