Eldőlt: újra női miniszterelnöke lesz Lengyelországnak

Bemutatták Varsóban a parlamenti választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányát; a hétfő délutáni sajtóértekezleten Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke megerősítette, hogy az új kabinetet Beata Szydlo vezeti.

A PiS egyedül alakíthat kormányt, miután az október 25-i parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett. Beata Szydlo a választási kampány során júniusban lett a PiS kormányfőjelöltje.

A miniszterelnök-jelölt a hétfői varsói sajtóértekezleten ismertette leendő kabinetje összetételét. Elmondta: a három kormányfő-helyettes között ott lesz Piotr Glinski szociológiaprofesszor is, akit a PiS 2014-ben „árnyékkormányfőnek” nevezett ki.

A második kormányfő-helyettesi poszt és egyúttal a fejlesztési tárca vezetése a lengyel Bank Zachodni WBK eddigi elnökének, Mateusz Morawieckinek jut. A több nyugati egyetem diplomájával rendelkező, 47 éves közgazdász és jogász a 80-as évek második felében tevékeny ellenzéki volt, mint ahogy apja, Kornel Morawiecki, a minap megválasztott szenátus korelnöke is.

Harmadik kormányfő-helyettesnek Jaroslaw Gowint, a Polgári Platformból (PO) 2013-ban távozott volt igazságügyi minisztert, a PiS-szel informális koalíciót kötött Polska Razem konzervatív törpepárt elnökét nevezik ki. Gowin egyben a tudományos és felsőoktatási tárcát vezeti.

A külügyminiszteri posztra Witold Waszczykowski kerül, aki a PiS 2005-2007-es kormányzása idején a külügyminisztérium államtitkár-helyettese volt. A biztonságpolitikai  szakértőként ismert Waszczykowski az amerikai University of Oregonon és a svájci Genfi Biztonságpolitikai Központban is diplomázott, 2008-ig Lengyelország főtárgyalója volt a rakétavédelmi pajzs ügyében az Egyesült Államokkal folytatott megbeszélések során.

A külügyminisztériumtól különválasztják az európai uniós tárcát, amelyet a kormányfői hivatalnál dolgozó miniszterként Konrad Szymanski, a PiS eddigi európai parlamenti képviselője vesz át. Hasonló struktúra 2010 elejéig is működött.

A nemzetvédelmi tárcát Antoni Macierewicz vezeti, aki 1991-1992-ben az Olszewski-kabinet belügyminisztere, az előző PiS-kormány idején pedig a katonai elhárítás főnöke volt. Az előző választási ciklusban a 2010-es szmolenszki légikatasztrófát vizsgáló parlamenti bizottságot vezette.

Az első politikai kommentárok meglepőnek nevezik, hogy az újonnan alakuló, stratégiainak minősített, több tárca hatáskörét részben átvállaló energetikai minisztérium élére nem Piotr Naimski energiabiztonsági szakértő, a szejm lengyel-magyar tagozatának sokéves elnöke kerül. Helyette Krzysztof Tchórzewskit mutatták be, aki 1997 és 2001 között Jerzy Buzek kormányában közlekedési miniszterhelyettes, a PiS kormányában pedig 2005-ben a gazdasági tárca vezetőjének helyettese volt.

A konzervatív körök egyesítésére tett lépésnek tartják, hogy az igazságügyi miniszter posztjára Zbigniew Ziobro, a Szolidáris Lengyelország (SP) kisebb jobboldali tömörülés elnöke lép. A PiS előző kormányának igazságügyi minisztere 2012-ben távozott a PiS-ből. A igazságügyi miniszteri posztot a készülő törvény alapján újból összevonnák a főügyész hivatalával. A PO kormánya 2010-ben különválasztotta a két intézmény vezetői posztját.

A PiS kormányát azután nevezi ki Andrzej Duda elnök, hogy november 12-én, az új parlament alakuló ülésén a régi kormány lemond. Az új kabinetet és a kormányprogramot a lengyel alkotmány szerint az ezt követő két héten belül kell a parlament alsóháza, a szejm előtt bemutatni, amely bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához vagy elvetéséhez abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »