Szerbia: egyes állami nagyvállalatok meg fognak szűnni

A tizenhét stratégiai fontosságú állami nagyvállalat közül egyesek nem fogják túlélni a változásokat, némelyek, így például a Resavica földalatti szénkitermelő közvállalat, a bori bányászati és kohászati medence (RTB Bor) meg a Galenika gyógyszeripari vállalat sorsa már most is nagyon bizonytalan – jelentette ki Željko Sertić.

A szerb gazdasági miniszter szerint az év végéig a 17 vállalat közül hét esetében sikerülhet megoldást találni, de a jövő év májusának végéig mindegyik státuszát rendezik majd.

„Az elmúlt időszakban minden vállalat esetében egyértelmű tervek készültek, amelyek meghatározzák, hogy mikor, melyik periódusban kerül rendezésre az ügyük. Rendszeres időközönként tartunk tárgyalásokat, és folyamatosan nyomást kell gyakorolnunk rájuk, hogy végrehajtsák a rájuk kiszabott feladatokat” – magyarázta a tárcavezető a Pink Televízió vendégeként.

Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a legtöbb vállalatnak gondjai vannak a működéssel, ezért kevéssé valószínű, hogy a jövő év májusa után megmaradhatnak, amennyiben nem tesznek valamit addig. „Bizonyos vállalatok nem tudnak majd túlélni. Nagyon bizonytalan a jövője elsősorban a Resavicának, a bori medencének és a Galenikának” – fejtette ki Sertić. Hozzátette: ha a Galenika jelenlegi vezetősége meg is tesz bizonyos lépéseket, a vállalat hatalmas múltbeli adósságokkal rendelkezik, ezek teljes összege több mint 200 millió euró.

Másfelől azonban előrelépések történtek a Petrohemija kőolajfinomítóban, jelenleg pozitívan működik, nemrégiben pedig sikerült ismét üzembe helyezni a nagykikindai Metanol Ecetsav Komplex (MKS) vállalatot. „Az Azotara 1000 dolgozóval tud funkcionálni, de itt is sürgősen dönteni kell arról, hogyan oldjuk meg a magánosítás folyamatát” – magyarázta Željko Sertić.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek