Kelemen Hunor: a dühre nem lehet tartósan építeni

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek figyelnie kell a társadalmi elvárásokra, de „ma Románia egy dühös ország”, és „a dühre, méregre nem lehet tartósan építeni”.

Az RMDSZ elnöke Kolozsváron a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén tartott politikai beszámolójában értékelte a romániai politikai helyzetet. Kijelentette: az elmúlt napok történései megmutatták, hogy Románia „megszűnt következmények nélküli ország lenni”.

„Ma Románia egy dühös ország. (…) Ahol düh van, ott a nemes szándék könnyen rontó indulattá válhat, ahol düh van, ott nincsenek árnyalatok, minden fehér vagy minden fekete. Dühre, méregre nem lehet tartósan építeni. Az a feladatunk, hogy erőnkhöz mérten a jobbító szándékot és ne a zabolátlan indulatot támogassuk. A mostani helyzet sok-sok kockázatot rejt magában, de magában rejti azt az esélyt is, hogy az ország és a társadalom jobbá váljék” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Megállapította: Romániában nemcsak politikai, hanem társadalmi válság is van, erre azonban továbbra is a demokratikus intézményi keretben kell megadni a válaszokat. „Azt is ki kell tudnia mondani a politikai osztálynak, ha sokszor megkérdőjelezik is a legitimitását, hogy nem lehet másképpen tovább lépni és tovább építkezni, csak úgy, hogyha – figyelembe véve az elvárásokat – nem kérdőjelezzük meg a demokratikus parlamenti berendezkedés intézményeit” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, nem az elmúlt huszonöt évben kiépített intézményrendszert, hanem a politizálás módját kell megváltoztatni. Ennek a változtatásnak szerinte adottak a lehetőségei.

Kelemen Hunor elmondta, az államelnökkel folytatott konzultációk során azt javasolták, hogy olyan technokrata kormány alakuljon, amelyben a miniszterelnök választja meg kormánya tagjait. Szerinte ennek a kormánynak az lenne a legfontosabb feladata, hogy előkészítse a jövő évi előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az önkormányzati választásokkal egy időben kellene megtartani 2016 májusában vagy júniusában.

Úgy vélte, alkotmányozó gyűlést kellene választani, amely az új alkotmány mellett reformokat fogad el a jelenleg rosszul működő területeken. Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy az utca is a törvények betartását követeli a politikusoktól. Hozzátette, az RMDSZ sem tudja elfogadni, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) esetében négy éve nem alkalmazzák a magyar tagozat önállóságát előíró törvényt, és a kétnyelvű feliratok ügyében is következmények nélkül marad a törvényszegés.

„Sokszor bennünket is megkérdőjeleznek, (…) de ennek ellenére úgy kell tudnunk tovább építkezni, hogy a jövő évi nagy megmérettetés után, mely nagy meglepetéseket is hozhat, az erdélyi magyarság egy erős képviselettel tudjon továbbmenni” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, a romániai magyarság nem lehet a változások vesztese.

A kolozsvári SZKT-ülésen megválasztják a testület új elnökét, és elfogadják a jövő évi önkormányzati választások jelöltállítási szabályzatát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »