Törökországban kivégzik a kormánykritikus médiavállalatot

  • Az ankarai békebíróság feloszlatja az ellenzéki médiumokat is birtokló Koza Ipek Holding vezetőségét és kormánymegbízottakat ültet a helyükre.
  • A döntés alkotmányba ütközik és a választásokhoz közeli időzítése miatt politikai indítékok állhatnak mögötte.

Az ítélet meghozatala és a vizsgálat emellett a török alkotmányba is ütközik: az alkotmány szerint a bíróságnak először az érintett vállalatot kell értesítenie, hogy törvénytelenséget gyanít működésében és vizsgálatot folytat, a vezetőség feloszlatásához és átvételéhez pedig a Kereskedelmi Minisztérium alapos indoklása szükséges, amelyben bizonyítja, hogy az adott vállalat nem szabályosan működik.

A Koza Ipek Holding energia- és bányaérdekeltségei mellett a kormánnyal szemben kritikus médiumokat is birtokol. Már korábban kiszivárogtak olyan információk, hogy a novemberi ismételt választások közeledtével az állam rá fog szállni a konglomerátumra. Egy augusztus 14-i dátummal keltezett és a Reuters birtokába jutott levél szerint a török kormány „terrorizmus támogatása és finanszírozása” vádjával kezdeményezte a vizsgálatokat, mert kapcsolatot feltételeztek a vállalat vezetője és Fethullah Gülen iszlamista vallástudós között, aki ellen Recep Tayyip Erdogan 2013-as korrupciós botrányok óta hajtóvadászatot folytat.

Ugyanakkor nem ez lenne az első alkalom, hogy az Erdogan-rezsim ehhez hasonló mondvacsinált indokkal hallgattatna el kritikát megfogalmazó újságírókat és újságokat: terrorizmus pártolása gyanújával tartóztatták le augusztus végén a Vice tudósítóit is, valamint több belföldi újságíró tölti börtönbüntetését az elnök megsértése miatt.

Sándor Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »