Törökországban kivégzik a kormánykritikus médiavállalatot

  • Az ankarai békebíróság feloszlatja az ellenzéki médiumokat is birtokló Koza Ipek Holding vezetőségét és kormánymegbízottakat ültet a helyükre.
  • A döntés alkotmányba ütközik és a választásokhoz közeli időzítése miatt politikai indítékok állhatnak mögötte.

Az ítélet meghozatala és a vizsgálat emellett a török alkotmányba is ütközik: az alkotmány szerint a bíróságnak először az érintett vállalatot kell értesítenie, hogy törvénytelenséget gyanít működésében és vizsgálatot folytat, a vezetőség feloszlatásához és átvételéhez pedig a Kereskedelmi Minisztérium alapos indoklása szükséges, amelyben bizonyítja, hogy az adott vállalat nem szabályosan működik.

A Koza Ipek Holding energia- és bányaérdekeltségei mellett a kormánnyal szemben kritikus médiumokat is birtokol. Már korábban kiszivárogtak olyan információk, hogy a novemberi ismételt választások közeledtével az állam rá fog szállni a konglomerátumra. Egy augusztus 14-i dátummal keltezett és a Reuters birtokába jutott levél szerint a török kormány „terrorizmus támogatása és finanszírozása” vádjával kezdeményezte a vizsgálatokat, mert kapcsolatot feltételeztek a vállalat vezetője és Fethullah Gülen iszlamista vallástudós között, aki ellen Recep Tayyip Erdogan 2013-as korrupciós botrányok óta hajtóvadászatot folytat.

Ugyanakkor nem ez lenne az első alkalom, hogy az Erdogan-rezsim ehhez hasonló mondvacsinált indokkal hallgattatna el kritikát megfogalmazó újságírókat és újságokat: terrorizmus pártolása gyanújával tartóztatták le augusztus végén a Vice tudósítóit is, valamint több belföldi újságíró tölti börtönbüntetését az elnök megsértése miatt.

Sándor Krisztián

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »