Az izraeli erőszakcselekmények megállítását követelik

  • Az amerikai külügyminiszter és az izraeli kormányfő az erőszak megállításáért szálltak síkra.
  • Az izraeli miniszterelnök szerint az országát sújtó cselekményekért a palesztin elnök is felelős.
  • Az erőszakhullám szeptember közepén kezdődött, mikor elterjedt a hír, hogy az izraeli kormány megváltoztatná a status quót a zsidók és a muzulmánok által is szent helyként tisztelt jeruzsálemi óvárosban.
  • Netanjahu: Izrael megtartja a Templomhegy státuszát.

John Kerry amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is az izraeli erőszakcselekmények azonnali megállítását követelte újságírók előtt, mielőtt találkoztak csütörtökön Berlinben, de Netanjahu ismét azt hangoztatta, hogy ezekért a cselekményekért részben Mahmúd Abbász palesztin elnök a felelős.

Kerry szerint a helyzet kulcsa, hogy abba kell hagyni az erőszakra való felbujtást, meg kell állítani az erőszakot, és meg kell találni annak módját, hogy esélyt lehessen teremteni a megbékélésnek, „amely most nincs”.

Netanjahu ismét elmondta, hogy az új erőszakhullámért részben Abbász a felelős, mert „hazugságokat terjeszt” Izraelről és a szent helyek státusával kapcsolatban.

Ez utóbbi áll a három hete tartó támadások hátterében.

„Nem kérdés, hogy az erőszakhullámot közvetlenül az arra való felbujtás gerjeszti, a Hamász, az izraeli iszlamista mozgalom, és sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Abbász elnök és a Palesztin Hatóság részéről. Itt az ideje, hogy a nemzetközi közösség egyértelműen megmondja Abbász elnöknek: hagyja abba a hazugságok terjesztését Izraelről, hagyja abba a bujtogatást, és e nemzetközi közösség kérje rajta számon szavait, tetteit. Olyan hazugságok terjesztéséről van szó, miszerint Izrael meg akarja változtatni a status quót a Templomhegyen, le akarja rombolni az al-Aksza mecsetet, Izrael kivégez palesztinokat. Ez mind hamis” – jelentette ki Netanjahu. Izrael továbbra is elkötelezi magát amellett, hogy megtartja a mind a zsidók, mind a muzulmánok számára szent hely státusát – tette hozzá.

Kerry körültekintőbb volt, és nem kizárólag Abbászt hibáztatta. Elmondta, hogy a Netanjahuval való találkozója előtt beszélt a palesztin elnökkel és a jeruzsálemi muzulmán szent hely védnökségével megbízott II. Abdalláh jordániai királlyal, és mindketten biztosították őt afelől, hogy a helyzet lecsillapítását akarják. Hozzátette, hogy a két politikussal való beszélgetése szerinte nagyon fontos a helyzet megoldásában.

Kerry szombaton Ammánban találkozik Abdalláh királlyal és Abbásszal.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint általában késeléses merényletekkel, melyet egyre többen „a harmadik intifádának” (palesztin felkelésnek) tekintenek.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta és tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »