Bolíviában kötelező tárgy lesz az antiimperializmus

Evo Morales bolíviai elnök múlt héten indítványozta, hogy az állami fegyveres erők azon tagjainak, akik kapitányi beosztásba szeretnének lépni, először egy „antiimperialista kurzust” kell majd teljesíteniük.

Ezzel együtt az államfő a Haditengerészeti Akadémia évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen arra is utasította a hadsereg vezetőit, hogy vegyék fontolóra egy „antiimperialista iskola” alapítását.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azért, hogy a múltban a bolíviai hadsereg tagjait az Amerika-közi Iskolában (Escuela de las Américas) képezték ki, ami – állítása szerint – hamis ellenségkép kialakulását eredményezte. „Arra tanították őket, hogy az állami fegyveres szervek belső ellenségei a munkásosztály és az őslakosok mozgalma” – fogalmazott Morales.

Emellett pedig az új kezdeményezés „büszke, méltóságteljes és félelem nélkül való végrehajtására” szólított fel. 

Augusztusban az elnök azt nyilatkozta, hogy Latin- Amerika valamennyi állami hadseregének antiimperialistává kellene válnia, ahogy azt a bolíviai haderő is tette korábban, annak érdekében, hogy a kontinens megszabadulhasson az amerikai befolyástól. Morales szerint „a haza iránti tisztelet kifejezésének legjobb módja az antikolonialista, antiimperialista érzelmek kimutatása.”

Deák Alexandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »