Clinton szerint jó úton halad a kolumbiai békefolyamat

Hillary Clinton, az USA volt külügyminisztere egy interjúban pozitívan értékelte Juan Manuel Santos kolumbiai elnök erőfeszítéseit és elszántságát a FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) vezetőivel folytatott béketárgyalások során, aminek köszönhetően egyre nagyobb az esély fegyveres konfliktus végleges lezárására  – tudósított az Infolatam.

A két félnek az elmúlt hónapban sikerült megegyeznie a békefolyamat egyik legkényesebb kérdését illetően: az igazságszolgáltatás ügyében. Ezt követően pedig abban is megállapodtak, hogy a végső békszerződés aláírására legkésőbb jövő év márciusában fog sor kerülni.

Az egykori first lady – aki a Demokrata Párt színeiben ismét indul az amerikai elnökválasztáson – szerint a békeszerződés aláírása óriási előrelépést jelent majd a latin-amerikai ország számára. Clinton azt is helyeselte, hogy Santos elnök a helyzet békés megoldása mellett döntött a fegyveres beavatkozással szemben. Ezzel együtt figyelmeztetett, hogy a FARC-nak hajlandónak kell lennie a fegyverek tényleges letételére, valamint arra, hogy Kolumbia gazdasági és politikai rendszerének részévé váljon.

Az interjú során a politikus Venezueláról is beszélt, és míg szomszédja esetében előrelépésről, addig ennek esetében visszalépésről és a demokrácia aláásásáról beszélt, amit elsősorban az utóbbi évek politikai vezetőinek, Hugo Cháveznek és Nicolás Maduronak tulajdonított. Éppen ezért egy regionális szinten támogatott, békés, demokratikus átmenet szükségességét hangsúlyozta Venezuelával kapcsolatban.

Deák Alexandra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »