Hitvány munkát végzett az autópályaépítő

A dél-erdélyi autópálya tavaly novemberben átadott kétszáz-háromszáz méteres szakaszának elbontására és újraépítésére kötelezte az autópálya-társaság (CNADNR) a kivitelezőt.

A társaság honlapján közzétett szerdai közlemény szerint kizárólag a kivitelezőt terheli a felelősség a repedések miatt, amelyek a Nagyszeben és Szászváros közötti szakaszon az útburkolaton keletkeztek. A CNADNR leszögezte, a tervezési és az útépítési munkálatokat is végző olasz Impregilo Salini társaságnak saját költségén kell kijavítania a hibát.

Szerdán a Romania Liberă napilap idézett egy szakértői jelentésből, amely az autópálya-szakasz teljes újraépítését javasolta. A jelentés szerint a problémát az okozza, hogy 8-10 méteres mélységben beszivárog a víz a pálya alá.

A CNADNR közölte: a közelmúltban három független szakértői csoport is jelentést készített az autópályán jelentkező hibákról, és valamennyien arra a következtetésre jutottak, hogy az útépítő nem tartotta be a kivitelezési tervet. Narcis Neaga, az autópálya-társaság vezérigazgatója drasztikus megoldásnak tartotta az út elbontását, de hozzátette, a kivitelező csak így felelhet meg a minőségi és biztonsági előírásoknak.

A meghibásodott pályaszakaszt tavaly novemberben, két nappal a – Victor Ponta miniszterelnök által elvesztett – elnökválasztás előtt nyitották meg. A pályanyitáson Victor Ponta miniszterelnök és Ioan Rus akkori szállítási miniszter is részt vett. A pályaszakasz hivatalos átvétele azóta sem történt meg.

Az olasz kivitelező úgy tekinti: mentesült a felelősség alól azáltal, hogy az autópályatársaság kérésére és felelősségére indult el a forgalom a pályán. Az első repedések néhány hónappal később jelentkeztek, szeptember elején pedig teljesen lezárták a pályaszakaszt.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »