Ez az Iszlám Állam legújabb rémtette?

  • Legalább 97 halottja van eddig a szombati ankarai robbantásnak.
  • A miniszterelnök szerint közel állnak legalább az egyik elkövető azonosításához.
  • A török hatóságok a kilencvenhét áldozatot követelő két öngyilkos merényletben egyértelműen az Iszlám Állam kezét sejtik.
  • A kormány szerint a november 1-jére kírt választásokat akarták befolyásolni a merénylők.

A szombaton, Törökország fővárosában, Ankarában történt robbantás – amely 97 halálos áldozatot követelt – elsőszámú gyanúsítottja az Iszlám Állam szélsőséges terrorszervezet, jelentette ki Ahmed Davutoglu török miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a hatóságok közel állnak az egyik elkövető azonosításához.

A török NTV csatornának adott interjújában Davutoglu elmondta, hogy a szombati támadás a november 1-re kiírt választások befolyásolását célozta, illetve, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy hibás biztonsági intézkedések járultak hozzá a robbantásokhoz, a szükséges lépéseket meg fogják tenni a török hatóságok. 

„Egyértelműen öngyilkos merényletről van szó. Végeztünk DNS teszteket, illetve megállapítottuk, hogy jutottak a helyszínre az öngyilkos merénylők. Hamarosan sikerül azonosítanunk az egyik elkövetőt, aki egyértelműen egy konkrét csoporthoz köthető”, mondta a miniszterelnök.

Két magas rangú biztonsági tisztségviselő a Reuters-nek vasárnap elmondta, hogy az előzetes információk alapján a támadás mögött az Iszlám Állam áll és, hogy az eset számos hasonlóságot mutat a júliusban, Suruc-ban elkövetett öngyilkos merénylethez. 

Szombaton a török fóvárosban kettő bomba robbant egy békemenet helyszínén, amelyet kurd aktivisták, szakszervezetek és számos NGO szervezett, tiltakozásul a biztonsági erők és a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) közti konfliktus ellen. 

A HDP (Népi Demokratikus Párt), amely szerint a támadások célpontjai egyértelműen a kurdok voltak, az áldozatok számát 128-ra becsülte, míg a török kormány kommunikációjában 97 halálos áldozat szerepel. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »