Szlovák katonák jöhetnek Magyarországra

Nem kizárt, hogy Csehországhoz hasonlóan hamarosan Szlovákia is küld katonákat és rendőröket Schengen külső, magyar–szerb határszakaszának védelmére.

Prága a héten döntötte el, hogy 100 katonából és rendőrből álló egységet küld Magyarországra. Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerint az egység akár néhány hónapot is eltölthet Magyarországon, további néhány száz egyenruhást küldhet Szlovákia és Lengyelország is.

„Kormányunk kész segíteni Magyarországnak, közös V4-es egység kialakítását javasoljuk, ám a részletekről, a konkrétabb lépésekről a négy visegrádi ország belügyminiszterei október 8-án egyeztetnek Luxembourgban” – jelentette be Sobotka a Twitteren. A cseh belügyminiszter aktivitása ez ügyben elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy jelenleg épp Csehországé a Visegrádi csoport elnöksége. Lapértesülések szerint viszont a nemzetközi, közös V4-es határvédelemről már egy jó ideje folynak tárgyalások, az akcióról már gyakorlatilag egyezség született, így a luxembourgi találkozón csak formális döntést hoznak a belügyminiszterek.

Nem ez lenne az első eset, hogy a szlovák és a magyar rendőrök együttműködnének, hiszen Szlovákia déli határain rendszeresen járőröznek közösen. Az együttműködés legnagyobb előnye, hogy nagyon sok szlovákiai rendőr magyar nemzetiségű, így a kommunikációval sincsenek gondok. Azt, hogy hány rendőrt vagy katonát küldene Szlovákia és Lengyelország, egyelőre nem tudni, a szlovák belügyminisztériumból kiszivárgott értesülések szerint 200–300 fős egység jöhet szóba.Magyarország szerb határszakaszát a rendőrségen kívül a hadsereg is védi, ugyanis a menekültek a felállított kerítés ellenére is százával próbálnak bejutni az Európai Unió határmentes övezetébe.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »