Közel 100 halálos áldozata van eddig a guatemalai földcsuszamlásnak

A guatemalai hatóságok szerint a halálos áldozatok száma 95-re emelkedett, miután a földcsuszamlás következtében egy domboldalon a falu összes háza összeomlott a fővárostól 15 km-re, El Cambrayban. Hozzátették, még 300 ember szorulhatott a több tonna szikla és földtörmelék alá, amely csütörtök este rázúdult az épületekre. – írja a BBC.

A mentőcsapatok kutyák segítségével próbálják felkutatni a romok alatt rekedt túlélőket. Eközben a halálos áldozatok temetései is megkezdődtek.

A kormány szóvivője, Julia Barrera elmondta, hogy eddig 26 embert sikerült megmenteni. Több mint 90 holttestet találtak eddig, 300 embert pedig még mindig keresnek. Több mint ezer mentőtiszt dolgozik a katasztrófa helyszínén, földmozgató gépekkel és kereső kutyák segítségével.

Julio Sanchez, a guatemalai segélyszervezetek (CONRED) szóvivője elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó már felajánlotta segítségét, de arra kérték őket, hogy egyelőre maradjanak készenlétben. A szóvivő hozzátette, Guatemala követte azokat a nemzetközi protokollokat, amelyek a kutatási és a mentési eljárásokra vonatkoznak a katasztrófa utáni 72 órában.

Az egyik mentős elmondta a Reutersnek, hogy 72 órával a katasztrófa után egyre kisebb a valószínűsége, hogy túlélőket találnak, ráadásul sokkal nehezebb túlélőkre bukkanni egy földcsuszamlás után, mint egy földrengés után. A mentési munkálatokat jelentősen megnehezíti a terep bizonytalansága, illetve a várható további esőzések.

A helyi hatóságok már korábban figyelmeztetették a házépítőket a kockázatokkal kapcsolatban, melyek közül a legveszélyesebbek az instabil hegyoldal és a heves esőzések. Ennek ellenére a faluban folytatódott az expanzió az elmúlt években.

A hegyvidéki Guatemala a természeti katasztrófáknak leginkább kitett országok egyike a heves esőzések, a hurrikánok miatt, valamint a mélyszegénység következtében, amely arra kényszeríti az embereket, hogy letelepedésre alkalmatlan területeken éljenek.

A mostani katasztrófa lehet az elmúlt évtized legsúlyosabb katasztrófája annak ellenére, hogy 2005-ben több száz embert kellett eltemetni a heves esőzések után Panabajban. A hatóságok akkor kénytelenek voltak kijelenteni, hogy a terület gyakorlatilag egy temetővé vált, mivel lehetetlenség volt felszínre hozni a holtesteket.

Berbás Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »