Juncker: Európának kötelessége befogadni a menekülteket

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke „Európa égető kötelességének” nevezte a menekültek befogadását kedden Párizsban, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 13. kongresszusán elmondott nyitóbeszédében.

„Üdvözlet a menekülteknek!” – mondta Juncker az 509 delegált tapsvihara közepette.

A 39 európai ország, köztük mind a 28 uniós tagállam 90 szakszervezeti szövetségének tisztújító kongresszusán, amelyen Francois Hollande francia államfő is megjelent, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: „a menekülteknek szolidaritásra van szükségük, és Európa égető kötelessége őket befogadni”.

Jean-Claude Juncker óva intett „a szélsőjobboldaltól és mindazoktól, akik méltatlan érzelmeket keltenek” az Európát sújtó migrációs válság apropóján. Ugyanakkor büszkének nevezte magát amiatt, hogy a „szerencsétlen” menekültek szívesebben választják „Európát, a béke szigetét”, mint „inkább az Egyesült Államokat, Kínát vagy Oroszországot”.

„Az Európai Unió állapota nem jó, a szolidaritási törésvonalak sokasodnak” – vélte Juncker, aki aggodalmát fejezte ki „a nemzeti érzések veszélyes újjászületése” miatt.

Jean-Claude Juncker egy szociálisabb Európa érdekében emelt szót. Megerősítette, hogy 2016 tavaszára az Európai Bizottság meghatározza a minimális szociális normákat, amely biztonsági hálót jelent majd a munkaerőpiacon a munkavállalók védelme érdekében. Olyan „szociális plafonokról van szó, amelyeket nem lehet majd lefele módosítani” – hangsúlyozta. A munkavállalók szabad áramlásának szabályozását viszont a „jelenlegi állapotában” kell hagyni az Európai Bizottság elnöke szerint.

Juncker szükségesnek nevezte a társadalmi párbeszéd újraindítását is, amelyben az Európai Szakszervezeti Szövetségnek még erősebb tényezővé kell válnia. Álláspontja szerint a határozatlan idejű munkaszerződésnek kellene „normális munkaszerződéssé” válnia Európában a határozott idejű és egyéb átmeneti szerződések helyett.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »