Bill Gates beperelte a Petrobrast

A botrány – ha lehet – tovább mélyül a brazil olajcég körül: nap mint nap tartóztatnak le gyanúsítottakat, illetve kerülnek napvilágra titkos bankszámlák, amelyekre a kenőpénzeket utalták. A brazil állami olajcéghez több mint kétmilliárd dollárnyi kenőpénz folyt be egy évtized alatt, főként építőipari és mérnöki cégektől.

A Petrobras egy sor olyan perrel néz most szembe, amelyek azt vetik fel, hogy az évekig tartó korrupció – beleértve a vesztegetéseket – elértéktelenítette a több mint 98 milliárd dollárt érő kötvények és részvények értékét. Az egyik ezek közül a perek közül a Bill és Melinda Gates Alapítvány által indított.

A 2000-ben létrehozott szervezet célja az oktatás és az egészségügy fejlesztése, valamint a szegénység csökkentése. Az alapítvány kártérítést követel, ugyanis több tízmillió dollárt vesztettek a tőzsdén, miután a Petrobras részvények értéke több mint 90%-kal csökkent a korrupciós botránysorozat következtében.

A Petrobrast érő folyamatos megrázkódtatásoknak, valamint a nemzeti valuta, a real radikális értékcsökkenésének következtében a cég 11%-kal emelte az ún. „autógáz” vagy LPG árát a kereskedelmi és ipari fogyasztókkal szemben.

Gál Jolán

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »