Román területi követelésektől tart Ukrajna?

Bekérette Románia a bukaresti ukrán nagykövetet, miután sajtóértesülések szerint Ukrajna olyan katonai egységet hoz létre, amelynek a feladata egy Románia által indítandó támadás visszaverése lenne.

A héten az orosz TASSZ hírügynökség számolt be arról – ukrajnai hírforrásra hivatkozva, hogy Kijev egy esetleges román agresszió ellensúlyozására szolgáló katonai egységet – egy hegyivadász alakulatot – állít fel Bukovinában, Kolomija településen. Ennek feladata a Románia Ukrajnával szembeni területi követelései elleni fellépés lenne. A TASSZ szerint ezt egy magas rangú ukrán tiszt, Viktor Krevljuk ezredes is megerősítette.

A román külügyminisztérium közleménye szerint utasították Románia kijevi nagykövetségét, valamint cernăuţi-i főkonzulátusát, hogy ellenőrizze az információ valóságtartalmát.

Emellett bekérették Ukrajna bukaresti nagykövetét, akivel közölték: a lehető legrövidebb határidőn belül kimerítő információt kérnek a sajtóban megjelent hír valóságtartalmáról. A román külügy egyben reményének adott hangot, hogy az ukrán fél nem folyamodott ilyen lépéshez, mivel Románia magatartása és tettei révén is feltétlenül kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi egysége mellett.

Krónika.ro

Friss hírek