Kezdődik a munkaerőhiány Szlovákiában?

Augusztusban újra csökkent a munkanélküliség, amely már közelít a 11%-os határhoz. A jegybank elemzése szerint azonban lassuló tendencia figyelhető meg, és néhány régióban már munkaerőhiány is megfigyelhető, írja az Új Szó.

Az elmúlt hónapok trendjének megfelelően augusztusban is csökkent a munkanélküliség, az azonnal munkába állni képes állástalanok aránya a júliusi 11,46 százalékról 11,32 százalékra mérséklődött. Ján Richter munkaügyi miniszter szerint a Fico-kormány 40 hónapjából 27-ben csökkent a munkanélküliség, 12-ben nőtt, egyben pedig stagnált. „A munkanélküliség állandó csökkenésének és az új munkahelyek növekedésének trendje már kezd mindennapi lenni” – jelentette ki Richter. Az évközi csökkenés 1,25 százalékpontos, ha az összes munkanélkülit vesszük, akkor 2014 augusztusában mintegy 380 ezer ember szerepelt a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, idén augusztusban „csak” 347 ezer ember, vagyis mintegy 33 ezer fővel csökkent a számuk. Fogy a munkaerő

A szlovák jegybank elemzése szerint a munkanélküliség csökkenése a gazdaság erősödésének következménye. „A szabad állások száma már megközelíti a válság előtti szintet” – tájékoztatott a jegybank statisztikai elemző osztálya (UMS). A munkanélküliség csökkenése azonban a második negyed évhez képest lassult, ami részben annak is köszönhető, hogy munkaerőhiány kezd mutatkozni egyes szakmák és régiók esetében. „A szabad munkahelyek elsősorban a gazdaságilag fejlettebb régiókban keletkeznek” – mutatnak rá jegybank elemzői. Szerintük ez a tényező a közeljövőben lassíthatja a munkanélküliség csökkenését. Augusztusban egyébként szinte minden régióban csökkent az állástalanok aránya – a legmagasabb a Rimaszombati járásban volt (27,85%), de ott is csökkent 0,39 százalékponttal. Adminisztratív okok

Richter kiemelte azt is, hogy adminisztratív okokból kevesebb embert húznak ki a nyilvántartásból, mint a Radičová-kormány idején. Tájékoztatása szerint 2010-ben a munkaügyi hivatal 46,1 ezer embert húzott ki együttműködés hiánya vagy más adminisztratív okok miatt a listáról, míg 2013-ban csak 38 ezer embert. A bejelentés szépséghibája, hogy 2010-ben még növekedett a munkanélküliség, évközi szinten 8100 emberrel többet tartottak nyilván. Ezt erősíti a Szlovák Nemzeti Bank statisztikai osztályának elemzése is. A tegnap közölt elemzés szerint az adminisztratív okokból a nyilvántartásból kihúzott munkanélküliek száma 2010 januárja óta mintegy 9 ezer fő havonta. A tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint augusztusban a nyilvántartásból távozó mintegy 20 ezer ember közül csak 13 700 talált munkát, 2462-t adminisztratív okokból húztak ki, 3900-at pedig más okokból, amit nem tüntet fel a munkaügyi hivatal. 2010 augusztusában a 26 ezer távozó közül 16 ezren találtak munkát, vagyis közel 10 ezer ember távozott más okok miatt (nincs adat arról, hogy miért). A munkát találók aránya 2010-ben 61,5 százalék volt, idén 68,5, de 5 éve még felfutó ágban volt a munkanélküliség.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »