Netanjahu és Putyin megegyeztek

Az egyre aktívabb orosz katonai jelenlét Szíriában aggasztja az izraeli vezetést, miután a zsidó állam szerint az egy Moszkva-Teherán-Hezbollah tengely elmélyülését teszi lehetővé, amelynek következményeként komolyabb erőforrásokhoz juthat a libanoni síita szervezet. Mindenesetre a két vezető megegyezett: Szíriában koordinálják tevékenységüket.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-i, hétfői tárgyalásuk során megállapodtak abban, hogy koordinálják katonai tevékenységüket Szíriában.

Oroszország egyre fokozódó szíriai katonai jelenléte aggasztja Izraelt, miután a zsidó állam is többször bombázta a szomszédos arab országot Aszad libanoni szövetségesének, a Hezbollah-nak a tevékenysége miatt. A „véletlenszerű” összecsapások elkerülése végett döntött úgy Izrael és Oroszország, hogy együttműködnek a katonai műveletek során.

Benjamin Netanjahu izraeli újságíroknak tartott sajtótájékozatóján elmondta, hogy azzal a céllal érkezett, hogy biztosítsa az IDF (Izraeli Védelmi Erők) egységei és az orosz hadsereg közti félreértések elkerülését Szíriában. „Olyan mechanizmusokban állapodtunk meg, amelyekkel ezeket a problémákat kezelni tudjuk.” 

Az izraeli miniszterelnök, kiemelve moszkvai látogatásának fontosságát, a Vlagyimir Putyinnal való találkozóra magával vitte az izraeli fegyveres erők főparancsnokát, illetve a katonai hírszerzés vezetőjét is

Az orosz elnök a megbeszélés során megerősítette elkötelezettségét Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása mellett, hangsúlyozva, hogy Oroszország szíriai tevékenysége összhangban van a nemzetközi joggal. Putyin továbbá kijelentette, az orosz erők tevékenysége az Iszlám Állam ellen irányul.

Netanjahu riportereknek elmondta, tájékoztatta az Egyesült Államokat moszkvai látogatásának „minden egyes részletéről”, hozzátéve, „mindenki érdekelt a szükségtelen konfliktusok elkerülésében. „Egy amerikai tisztségviselő Netanjahu kijelentésére reagálva a Reuters-nek elmondta, hogy az amerikai-izraeli szoros kapcsolatok megkönnyítik az olyan technológiák alkalmazását, amelyekkel azonosítható az orosz légierő a szíriai légtérben. 

Orosz felderítő drónok, izraeli félelmek

Több amerikai tisztségviselőtől származó források szerint Oroszország drónokat alkalmazva légi felderítő műveletekbe kezdett Szíriában. Egy, a neve elhallgatását kérő diplomata azonban arra nem tudott válaszolni, hogy körülbelül mennyi drónt alkalmazott Moszkva.

Benjamin Netanjahu egy korábbi tanácsadója – aki nem kívánt nevével a nyilvánosság elé állni – aggodalmát fejezte ki Oroszország szíriai tevékenysége iránt, amiért az a négy és fél éve dúló, egyébként is komplex polgárháborút még tovább bonyolítja, és egyfajta tengelyt képez Moszkva, Teherán és a Hezbollah között. Irán – Izrael egyik legfőbb ellensége – számára Aszad fontos szövetséges, ahogy a libanoni Hezbollah is, amely a 2006-os libanoni háborúban komoly harcokat vívott Izraellel. Az izraeli vezetés attól tart, hogy a Szíriába telepített orosz katonai arzenál a Hezbollah-nál köthet ki. 

„Politikánk arra irányul, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne kerülhessenek fegyverek a Hezbollah kezébe”, mondta Netanjahu az orosz elnöknek. A neve elhallgatását kérő korábbi tanácsadó a Reuters-nek továbbá elmondta, hogy a Netanjahu és Putyin közti egyetértés azt eredményezheti, hogy a két fél „korlátozza a tevékenységét a kérdéses szíriai területeken. Éjjel mi repülünk, napközben ők.” 

Káply Mátyás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »