Ciprasz: a menekültválság jól érzékeltet egy mélyebb európai krízist

Ahogyan Európa kezeli a migránsok áradatát, az jól érzékeltet egy mélyebb válságot a fő értékeit elfelejtő kontinensen – jelentette ki Alekszisz Ciprasz lemondott görög miniszterelnök pártjának a parlamenti választásokat megelőző, péntek esti kampányzáró gyűlésén. Ciprasz bírálta Európát – különösen Magyarországot – amiatt, hogy nem tud megbirkózni az évtizedek óta egyik legsúlyosabb humanitárius válsággal.

Ciprasz többször heves összetűzésbe került a többi európai uniós vezetővel a Görögországnak nyújtandó több milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag feltételei miatt, a kapitalista mohóság és a közjó ellentétéből fakadó ideológiai válság megtestesítőjének nevezte azt. Több más uniós országgal ellentétben Görögország nem regisztrálja a területén áthaladó migránsokat, engedi őket szabadon áthaladni az országon.

Ciprasz szerint a menekülteknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen az az Európa, ahova tartanak. Olyan, amelyben egy Kósz szigeti görög pék kenyeret oszt a menekülteknek, vagy olyan, amelyben a magyar miniszterelnök „kerítést épít, és golyókat osztogat”.

„Ha az egyesült Európa csak a pénzügyi fegyelem szabályait ismeri, és egy nagyobb válságban minden országot magára hagy, akkor ez nem az az Európa, amelyet alapítói elgondoltak, és jövője sem lehet” – szögezte le a pártelnök.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »