Saját földön menekültté válni

Kik azok a természetvédelmi menekültek? Hogyan kapcsolódik össze Leonardo DiCaprio neve a batwák kitelepítésével? Milyen kapcsolat áll fenn a batwák mélyszegénysége és a gorilláknak menedékül szolgáló kelet-afrikai országok között? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A 2014-2015-ös Nemzetközi Filmfesztivál (International Film Awards) gyöztese a Leonardo DiCaprio neve által fémjelzett film lett. Virunga, a film címe egy kongói nemzeti parkra utal, a történet pedig az ott élő gorillákra, és az őket fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. DiCaprio neve kétség kívül sokat segít a gorillák ügyének. Nem mindenki ilyen szerencsés azonban, amikor pártfogókra lenne szükség, pedig a gorillavédelem érdekében kialakított nemzeti parkokból mindennemű kárpótlás nélkül számos helyi törzset lakoltattak ki. A batwák az elűzött törzsekhez tartoznak, akiknek az ügyét korántsem karolták fel nemzetközi filmsztárok. 

A tavalyi év során itt, a Kitekintőn is közöltünk cikkeket az Ugandában élő, Magyarországon szinte ismeretlen batwa közösségről. A Nemzetközi Filmfesztivál díjjazása kapcsán ismét aktuális téma lett a batwa törzsek kilakoltatása azokról a területekről, ahol ember és gorilla évszázadokig békében éltek egymás mellett. Baranyi Tímeával azon szerencsés újságírók között lehettünk, akik 2014-ben Ugandába látogathattak a Minority Rights International Group által szervezett továbbképzés keretében. Két napot töltöttünk el a batwák vendégszeretetét élvezve Kisoróban és Ntekoban, egy 2000 méter felett fekvő apró hegyi faluban. Kilakoltatásukról, a turizmusról alkotott véleményükről és jővőbeli esélyeikről beszélgettünk velük, miközben láttuk a reménytelenség okozta alkhololizmus hatását a nyomortanyára szorított közösségben. 

A Ntekoba látogató turistának van ideje a természet szépségét megcsodálnia az órákon át tartó hegyi úton. Helyenként tavak bukkannak fel a fák közül, máskor az ültetvények zöld árnyalatai váltakoznak a föld vöröses színével. A Bwindi Nemzeti Parkhoz közeledve a szerencsés látogatók a Park területéről kimászkáló majmokkal is találkozhatnak. Nem hiába vált kedvelt célpontjává a tehetősebb brit turistáknak Uganda. A számos nemzeti park vonzereje azonban főként nem a csodálatos tájban rejlik. A kihalás szélén álló gorillák vonzák a természetbarátokat, akik a borsos belépődíj után személyes vezetőikkel a gorillák után indulhatnak, hogy néhány órát természetes környezetükben velük töltsenek. 

Kevesen tudják azonban, hogy az út szélén kézműves termékeket áruló nők és férfiak az erdő ősi lakói. Arra is kevesen gondolhatnak, hogy a fonott kosárért fizetett 15-20 dollár egy család egy heti jövedelmét teszi ki, és ezért lábad könnybe a portékát áruló hölgy szeme egy-egy sikeres eladás lebonyolítása után. A Nemzeti Park szomszédságában fekvő falunak szerencséje van, hiszen a turisták örömmel vásárolnak náluk, így szert tudnak tenni némi bevételre. Azt azonban kevesen tudják, hogy a gorillavédelemnek, így az extravagáns szafariknak ára van, és ezt az árat a fent említett, portékájukat pokrócra kiterítő batwák fizetik meg

Történt ugyanis, hogy az 1991-ben azt a területet, ahol a batwák Ugandában éltek, nemzeti parkká nyilvánították, megtiltva ezzel, hogy az addig ott élő törzsek a park területére menjenek. A kárpótlás nélküli kilakoltatás eredménye többrétegű. Az azonnali hatások között jelentkezett az addig cserekereskedelmet folytató, az erdővel haromóniában élő csoportok konfrontációja egy pénz alapú társadalommal. A beilleszkedést segítő kezdeményezések kormányszintű elmaradása civil szervezetekre hárította egy egész népcsoport megsegítését. Nteko faluja az általános szegénység ellenére szerencsésnek mondhatja magát, mivel egy segélyszervezet az erdőtől nem messze földterületet bérel számukra, ahol nemcsak élhetnek, hanem tradícionális gyógynövényeiket is termeszthetik. A nagyobb városokba szorult csoportok azonban nemcsak a mélyszegénységgel néznek szembe, hanem annak sokrétű hatásaival is. Anyagi okokra vezethető vissza például a gyerekek kisfoku iskoláztatottsága. A tradícionális életmódtól egyik pillanatról a másikra elszakított csoportokat munkanélküliség és ebből adódó mélyszegénység súlytja. Ennek az állapotnak a velejárója a szórványosan fellelhető alkoholizmus, ami a külvilág számára megerősíti a batwákról kialakított sztereotípiákat. Mugisha, a szállodánkban dolgozó pincér arra a kérdésre, hogy milyen sztereotípiák élnek a batwákkal kapcsolatban azt feleli, hogy lusta, tisztátlan, kevéssé inteligens embereknek tartják őket, akikről egy időben azt feltételezték, hogy a természethez közeli voltuk miatt különböző betegségeket voltak képesek meggyógyítani. Így egy batwa nővel szeretkezés során megszűnik a hátfájás, de „ez csak babona”, teszi hozzá.

Mód Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »