Egységre és újabb támadásokra buzdít az al-Kaida vezére

Ayman al-Zawahri egy vasárnapon közzétett felvételen újabb támadások végrehajtására szólította fel a nyugati országokban élő fiatal muszlimokat. Az al-Kaida vezér követendő példaként a bostoni és a párizsi merényleteket hozta fel.

„Minden olyan muszlimot, aki támadást tud mérni a keresztes koalíció országaira, felszólítom, hogy ne hezitáljon. Most arra kell összpontosítanunk, hogy a háborút elvigyük a nyugati keresztesek otthonaiba és városaiba, legfőképpen Amerikába”, idézte al-Zawahrit a Reuters. 

Zawahri a Kouachi és a Carnajev testvérek példáját ajánlotta a muszlim fiatalok figyelmébe. Zawahri „követendő példái” voltak felelősek a párizsi és a bostoni terrortámadásokért.

A felvétel legalább két hónappal ezelőtt készülhetett, al-Zawahri üzenetében még élő személyként utal Mohamed Omarra, a tálibok volt vezetőjére. Az afganisztáni hatóságok július végén erősítették meg Omar halálát. 

Bár al-Zawahri egy szerdai felvételen egyenesen elutasította az Iszlám Állam kalifátusának legitimitását, a vasárnapi felvételen kijelentette, hogy a Nyugat és a szíriai és iraki szekuláris egységek elleni harcban készek segíteni al-Baghdadi harcosainak.

Ezen kívül a különböző hátterű militáns csoportok közötti összetűzések megoldására az al-Kaida vezér egy független saría bíróság létrehozását javasolta, hogy az egymástól független csoportok a Nyugattal való háborúra és ne a belső konfliktusaikra koncentrálhassanak. 

Ha figyelembe vesszük az AFP júliusi jelentését, miszerint az Iszlám Állam a létében fenyegeti az al-Kaidát, al-Zawahri kijelentései komplikáltabb manőverezésre is utalhatnak. Bár az al-Kaida nem ismeri el az Iszlám Állam elsőbbségét a Nyugat elleni küzdelemben, csatlakozni hozzájuk a „keresztesek” ellen mégis kifizethetődő lehet. Ez egy ideig biztosíthatná ugyanis a túlélésüket és a „szélsőséges kredibilitásukat”, hiszen együttes fellépés esetén mindkét rivális terrorista szervezet sajátjaként tüntethetné fel az esetleges Nyugat ellenes sikereket.

A térségben tevékenykedő militáns csoportok sokszínűsége miatt viszont nehéz valós és tartós együttműködést elérni közöttük. Júliusban például az afganisztáni tálib vezetőség felszólította al-Baghdadit, hogy szüntesse meg az Iszlám Állam afganisztáni tevékenységét. 

Vágner Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »