A románok sem örülnek a magyar kerítésnek

A történelem már bebizonyította, hogy a kerítésépítés nem hatékony megoldás – vélekedett Lazăr Comănescu, az államfő külpolitikai tanácsadója kedden.

Az elnöki hivatal képviselője a Mediafax hírügynökség kérésére kommentálta azt, hogy a magyar kormány döntött a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről.

„Egy globalizált világban azt képzelni, hogy kerítésépítéssel meg lehet oldani a problémákat, véleményem szerint olyan hozzáállás, amely nem áll összhangban sem a jelen sem a jövő realitásaival. A történelem során épültek már kerítések, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt” – mondta Comănescu.

Az államfő tanácsadójának megnyilatkozása az eddigi legvisszafogottabb román reagálásnak számít. Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő közösségi oldalán és egy televíziós műsor vendégeként is éles hangon bírálta a magyar kormányt. Egyebek mellett azt állította, hogy a magyar döntéshozók szégyent hoznak Európára, semmivel sem jobbak, mint a szíriaiak vagy líbiaiak, és lehetséges fejleményként beszélt arról, hogy a magyar katonák esetleg tüzet nyitnak, nőket és gyereket ölnek meg.

A román külügyminisztérium kedden kiadott állásfoglalásában úgy értékelte, Magyarország „mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát, hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájának alapkérdéseiről és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek”.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »