Nukleáris megállapodás: túl nagy az iráni társadalom elvárása

Augusztus 8. és 18. között készített ezer fővel telefonos közvélemény-kutatást egy független, kanadai közvélemény-kutató cég, amelynek eredménye szerint az irániak többségének téves ismeretei vannak a nukleáris megállapodásról, valamint túl nagy elvárásokat táplálnak a „deal” iránt. Kutatók szerint nagy az esély a csalódásra.

Az iráni társadalom jelentős többsége támogatja a nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodást. Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint azonban ennek oka részben az, hogy a megkérdezettek többsége szerint a megállapodással kivétel nélkül az összes szankció eltörlésre kerül. 

A Maryland-i Egyetem és a Torontó központú IranPoll.com közös kutatása szerint az irániak hetvenhat százaléka támogatja a megállapodást, amiért az véget vet az évtizedek óta tartó elszigeteltségnek, cserébe az iráni nukleáris programba való nemzetközi betekintés engedélyezéséért. 

Ugyanakkor a kutatók szerint a helyzet ennél jóval bonyolultabb, az iráni lakosság sok esetben „téves információkkal” rendelkezik a megállapodás konkrét részleteiről, legalábbis, ami a szankciók teljes körű és gyors eltörlését illeti.

Ugyanis a P5+1 (USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) és az Irán között megkötött megállapodás értelmében kizárólag azon szankciók kerülnek eltörlésre, amelyek a perzsa állam nukleáris programjához kapcsolódnak, és csak abban az esetben, ha az Iszlám Köztársaság megteszi a szükséges lépéseket.

Így azok az Irán elleni szankciók és korlátozások, amelyeket a terrorizmus támogatásáért és a régió ügyeibe való beavatkozásért „róttak ki”, továbbra is érvényben maradnak attól függetlenül, hogy a nukleáris programhoz kapcsolódó embargókat enyhítik/eltörlik.

A kutatás szerint továbbá a megkérdezettek ötvenhat százaléka nincs is tudatában annak, hogy vezetőik beleegyeztek a nukleáris kutatások korlátozásába, illetve hetvenhét százalékuk úgy tudja, hogy előbb a szankciókat törlik el, és csak ezt követően kezdi meg felügyeleti, ellenőrzési tevékenységét a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

Mindeközben az iráni társadalom túlnyomó többségének az az elvárása, hogy egy éven belül jelentős mértékben javulni fog a gyógyszerekhez, orvosi technológiákhoz való hozzáférés lehetősége, több külföldi befektető jelenik meg az országban, és csökken a munkanélküliség. 

Ebrahim Mohseni, a maryland-i Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Központjának kutatója szerint a kutatás egy rendkívül problémás dologra világít rá, mégpedig arra, hogy a magas elvárások komoly csalódást eredményezhetnek. 

„Feszültségeket okozhat, illetve gyengítheti az iráni lakosság elkötelezettségét a megállapodás mellett, ha viszonylag rövid időn belül nem következik be javulás az emberek általános életszínvonalában”, mondta a kutató. 

Káply Mátyás

Friss hírek