A kért menekültpénz felét utalják csak hazánknak

A magyar kormány által kért 8 millió euró helyett 4 millió euró sürgősségi támogatást folyósít a menekültügyi, migrációs és integrációs alapból Magyarországnak az Európai Bizottság. Ausztria hasonló jogcímen 5 millió eurót kap.

Négymillió euró sürgősségi támogatás Magyarországnak történő folyósításáról döntött kedden az Európai Bizottság – jelentették be Brüsszelben.

A menekültügyi, migrációs és integrációs alapból folyósítandó pénzt a már meglévő menekült befogadó létesítmények infrastruktúrájának javítására és új férőhelyek létesítésére, illetve a humán erőforrások és az országon belüli szállítási kapacitások fejlesztésére fordíthatja hazánk.

A magyar kormány még augusztus közepén kért sürgősségi támogatás formájában 8 millió eurónyi pénzügyi támogatást. A végleges összeg ennek csak a fele lesz. A BruxInfo értesülései szerint azért, mert Magyarország eredetileg 12 hónapra kérte a támogatást, a Bizottság érvelése szerint azonban ennek a fele, hat hónap is elegendő kell, hogy legyen a helyzet stabilizálásához az adott koordináták mentén. Ez indokolhatja, hogy fele időre csak fele annyi támogatást ítéltek meg, ami előre vélelmezhetően csalódást fog kiváltani a magyar oldalon.

Dmitrisz Avramopulosz, menekültügyi biztos az eredeti tervek szerint hétfői budapesti látogatásán jelentette volna be a finanszírozásról szóló döntést, ám a látogatásra végül a Bizottság szerint egyeztetési problémák miatt nem került sor. Más vélemények szerint azonban a görög biztos távolmaradása a reméltnél és a Bizottság által korábban sejtetettnél is alacsonyabb összeggel magyarázható.

Avramopulosz – aki végül csak az ausztriai Traiskirchenbe látogatott hétfőn – a hónap vége felé pótolja majd a kieső vizitet – közölték Brüsszelben.

Ausztriának 5 millió eurót szavazott meg a Bizottság még hétfőn 1270 újonnan érkezett menedékkérő befogadására alkalmas infrastruktúra bővítésére. A bécsi kormány még július végén terjesztette be kérelmét.

„A menekültválság nem olyasmi, ami tőlünk távol játszódik le. Ez éppen a szemünk előtt történik. Az egyik tagállam után a másik ajtaján kopogtat. Egyetlen tagállam sem képes a problémával egyedül megbirkózni. Csak akkor tudunk felülkerekedni a válságon, ha valódi unió módjára együtt cselekszünk; ha felelősen és szolidárisan járunk el” – jelentette ki az Európai Bizottság görög tagja.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek