Philip Hammond külügyminiszter megnyitotta a teheráni brit nagykövetséget

Philip Hammond brit külügyminiszter vasárnap ismét megnyitotta Nagy-Britannia teheráni nagykövetségét, amelyet négy évvel ezelőtt egy támadás miatt bezártak. Eközben Irán is újranyitotta londoni nagykövetségét.

A brit diplomácia vezetője vasárnap érkezett az iráni fővárosba az alkalomra és a helyi tisztviselőkkel folytatandó tárgyalásokra.

Hammond a megnyitón azt hangoztatta, hogy a mérsékeltnek tartott Haszan Róháni irán elnök megválasztása, valamint Teherán atomprogramjáról Irán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött megállapodás óta jelentősen javultak kapcsolataik. Hozzátette, hogy Nagy-Britanniának és Iránnak olyan kérdésekben kell együttműködniük, mint a terrorizmus elleni harc, a regionális stabilitás, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet szíriai és iraki terjeszkedésének megállítása.

Kiemelte ugyanakkor, a képviselet megnyitása nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértenek Iránnal. Szükséges azonban, hogy Nagy-Britanniának és Iránnak kölcsönösen legyen képviselete a másik fél országában. A nagykövetségek feladata, hogy segítsék az együttműködést azokban a kérdésekben, amelyekben van egyetértés, és csökkentsék a nézetkülönbségeket, amelyekben nincs.

A két ország egyelőre ügyvivők szintjén működteti nagykövetségeit. A teheráni brit képviselet az első időben korlátozott konzuli szolgáltatást nyújt, de tisztviselők arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban majd teljes jogkörű nagyköveti szintre emelik a kapcsolattartást.

Egy feldühödött tömeg Teheránban 2011-ben megrohanta a nagykövetséget, mivel a brit kormány újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Iránnal szemben. A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a teheráni brit képviselet személyzetének szolgálati lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat loptak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.

A britek a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértésének nevezték az incidenst, amelyet követően a szigetország kormánya elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit. A kapcsolatokat nem számolták fel teljesen, de a lehetséges legalacsonyabb szintre csökkentették. A brit érdekeket Svédország, az irániakat Omán képviselte a két fővárosban.

Hammondot egyébként útjára üzletemberek egy kis csoportja is elkísérte. A brit külügyminiszter korábban kijelentette: fontos annak a biztosítása, hogy Nagy-Britannia készen álljon a diplomáciai megoldás nyomán megnyíló üzleti lehetőségek kihasználására. „Úgy gondolom, hogy Irán a felszabaduló források egy részét a hatalmas infrastrukturális hiányosságok pótlására fogják fordítani, egyebek mellett az olaj- és gáziparban, ahol Nagy-Britannia meglehetősen jó pozícióval rendelkezik” – mondta.

Az iráni külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy túl korai lenne az amerikai nagykövetség újranyitásáról beszélni. Mohamed Dzsavád Zaríf szerint az Egyesült Államok Iránnal szembeni „logikátlan magatartása” miatt még nem jött el az ideje a nagykövetségi szintű diplomáciai kapcsolat helyreállításának. Amerikának változtatnia kellene ezen a magatartáson – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »